Кога трябваше да се отдели виното

08 януари 2021 В лозята и под асмата / Полезни съвети 0 23805
Няма снимка
 

Грешка се допуска от много домашни производители при отделяне на червеното вино от джибрите. Повечето от стопаните по една или друга причина забавят оттакането на виното от джибрите след ферментацията.

Добре е да знаят, че този момент на отделяне не е константен за всички видове винен материал. Той зависи основно от сорта грозде:

* За сортовете Мавруд и Широка мелнишка лоза, виното трябва да се отделя веднага след приключване на ферментацията. В противен случай се получават тъмно оцветени и груби вина със заджибрен вкус. Ако тази година виното ви е имало повече грубост, може и това да е била причината.

* При сортовете Каберне совиньон и Мерло виното се отделя два-три дни след приключване на ферментацията.

* При сорта Гъмза - една седмица след края на ферментацията.

* При сорта Памид и смесено бяло и червено грозде - до две седмици след приключване на процеса на ферментация.
04-3

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от В лозята и под асмата / Полезни съвети
Няма снимка

Може ли в калайдисан меден казан да се вари ракия?

Пита Костадин Георгиев от Пловдив Отговорът за нашия читател е положителен и можем да го успокоим, че той би могъл да използва съда, с който разполага, за да извари сега ракия

Няма снимка

Винарите да осигурят правилно съхранение

Съветите на нашия консултант д-р инж.техн. Николай Бакалов ще отговорят на въпросите на няколко наши читатели, които се опасяват за виното. Със затоплянето на времето

Няма снимка

От колко плод колко ракия се получава

Отговаряме на Весела Иванова от Благоевград Нашата читателка ни е написала писмо, в което обяснява, че е влязла в спор със свои колеги за рандемана, които също правят домашна ракия като нея

Няма снимка

С какви химични вещества може да се запази гроздовият сок?

Интересува се Евелина Григорова от Бургас Гроздовият сок може да се запази и с някои химични вещества, освен чрез пастьоризиране. Подходящ за тази цел е натриевият бензоат – бял прах със свойството

Няма снимка

Кога се внася серният двуокис?

Отговаряме на Григор Здравков от София От технологична гледна точка серният двуокис трябва да се внася веднага след смачкване на гроздето. Използването му е задължително

Няма снимка

Най-чести грешки при домашното вино

Къде имат пропуски любителите През януари, след новогодишните празнични дни, много от виното вече е изпито в приятни наздравици. Но и много стопани, по време на бутилирането

Още от Фермер
Няма снимка

Ново: "суроватъчен протеин на прах" без лактоза

Ива Тончева Белтъчините или протеините са макронутриент както въглехидратите и мазнините. Това е важно хранително вещество за организма, съставено от аминокиселини

Няма снимка

Опасен студ: Между минус 12 и минус 9 градуса ще бъдат температурите утре

Поради продължителното време с ниски сутрешни температури, за 19 януари, вторник, Националният институт по метеорология и хидрология /НИМХ/ издаде предупреждение от първа степен - жълт код

Няма снимка

С близо 900 000 лева се увеличава бюджетът по подмярка COVID 3

ДФ „Земеделие” увеличава с близо 900 хил. лв. (899 800 лв.) бюджета по подмярка COVID 3, съобщиха от фонда. Със Заповед №03-РД/3575#1 от 15 януари 2021 г

Няма снимка

Над 14 млн. лв. преведе ДФ "Земеделие" на животновъдите

ДФ „Земеделие“ преведе втория транш, в размер на 14,3 млн. лв. (14 331 452 лв.) на 4101 животновъди, заявили Схемата за преходна национална помощ за говеда

Няма снимка

Още една година с изненади за пазара на зърно

В близките месеци не се очаква сериозно намаление на цените. * Слънчогледът е най-рязко поскъпналата стока през 2020 г. Маслодайният слънчоглед е стоката с най-голям ръст на световните борсови цени и

Няма снимка

До 31 януари е срокът пчеларите да се регистрират в електронната платформа за пръскания

До 31 януари всички пчелари и земеделски производители трябва да се регистрират в електронната платформа за оповестяване на пръсканията за растителна защита и дезинфекция