Кога се внася серният двуокис?

12 януари 2021 В лозята и под асмата / Полезни съвети 0 8262
Няма снимка
 

Отговаряме на Григор Здравков от София

От технологична гледна точка серният двуокис трябва да се внася веднага след смачкване на гроздето. Използването му е задължително, когато част от гроздето е загнило и времето е много топло! В противен случай внасянето на двуокиса не е необходимо.

Защо го използваме?

* С употребата му се преследват 2 цели. Едната е да се потисне развитието на ниско продуктивните дрожди, които не понасят високи стойности на алкохол и не довеждат ферментацията до край. Във виното остава неразложена захар, което не е нормално за сухите вина, каквито са домашните.

* Втората цел е с двуокиса да се подобри екстракацията и вината да станат по-плътни с по-добър цвят и аромат.

Кога може да се внесе във виното?

Ако серният двуокис не е внесен в гроздовата каша веднага след смачкване на гроздето, това не беда. Той може да се внесе във виното при отделяне (оттакане) от джибрите при производство на червено вино и след ферментацията на мъстта, когато се приготвя бяло вино.

Внимание!

По време на ферментацията обаче не се внася серен двуокис, защото потиска функционирането на дрождите - тогава те биват принудени да продуцират повече алдехиди, които придават вкус на изветряло.

Каква е дозата?

Нормалните дози серен двуокис са 5-6 г за 100 кг грозде, респективно за 100 л мъст - това количество се съдържа в 100 мл серниста киселина или в 10 г калиев метабисулфит.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от В лозята и под асмата / Полезни съвети
Няма снимка

Някои лозички може да имат отоци от студа

Читателката ни Людмила Виденова от Казанлък, която е запален хоби фермер и отглежда и лозички, ни попита дали е възможно по тях да се появят отоци от студовете

Няма снимка

Старателно измийте изпразненото буре

Ако в него е имало вкиснало вино, не се и опитвайте Старите винари казват, че бурето прави виното. И днес има много любители на правенето на домашно вино, традиционалисти

Няма снимка

Пролетното засаждане на лози - за и против

Засаждането на лози през пролетта не е традиционно за масивите в нашата страна, но напоследък започва да става все по-предпочитано от стопаните с дворове и вили

Няма снимка

Сортове бяло винено грозде за Софийско

По молба на нашия читател Димитър Димитров Димитър Димитров се интересува кои бели винени сортове лози са подходящи за Софийския район, където иска да ги засади

Няма снимка

От какво зависи кореновата система

Пита Светла Панайотова от село Герман, Софийско Всеки лозар знае, че растенията му развиват много мощна коренова система и в широчина, и в дълбочина. И

Няма снимка

Топлата зима иска по-ранна резитба

Да не се чака да започнат да набъбват пъпките Какво ще се случи, ако оставим лозата без резитба? Питали ли сте се? Ами ще станем свидетели на кълба от пръчки, които се оплитат една в друга

Още от Фермер
Няма снимка

Предпочитат се устойчиви слънчогледови хибриди

Категорични са специалистите от Кортева Агрисайънс * Какви са предложенията на фирмата за новия сезон Предстои пролетната сеитбена кампания, която започва със слънчогледа

Няма снимка

Кончетата бозаят до 6 месеца

Увеличават теглото си 4-5 пъти, а средният дневен прираст е над 1 кг Бозайният период при кончетата продължава около 6 месеца и всяко увеличава теглото си 4-5 пъти при среден дневен прираст над 1 кг

Няма снимка

Времето застудява

Днес през страната ще премине студен атмосферен фронт. Дневните температурите ще се понижат значително и максималните ще са от 3 до 4 градуса в Североизточна България до 11-12 градуса в южните райони

Няма снимка

В млечното ни козевъдство има много потенциал за нови технологии

Но всичко зависи от това дали държавата ще превърне животновъдството в реален приоритетен сектор, казва д-р инж. Деан Тодоров, председател на Асоциацията за развъждане на млечните породи кози Жени

Няма снимка

Актуално през март: Наторете и обработете почвата

* Извършва се торене на овощните дръвчета. Препоръчително е да се направи колкото се може по-рано, за да се подпомогне възобновяването на вегетацията на овошките

Няма снимка

Градинарство „на квадратен метър“

По метода семейство произвежда 300 кг разнообразна продукция от половин декар На петнадесет минути от центъра на Лос Анджелис, само на 30 метра от голяма магистрала, сем