С какви химични вещества може да се запази гроздовият сок?

13 януари 2021 В лозята и под асмата / Полезни съвети 0 8775
Няма снимка
 

Интересува се Евелина Григорова от Бургас

Гроздовият сок може да се запази и с някои химични вещества, освен чрез пастьоризиране.

Подходящ за тази цел е натриевият бензоат – бял прах със свойството на антисептик, което се проявява само в кисела среда . По тази причина мъст от презряло грозде, която е с малко киселини, трудно се консервира с бензоат.

Как става консервирането?

Мъстта се избистря, като се преточи през тензух. Ако това не е достатъчно за пълна бистрота, тогава може на 100 л мъст да се прибавят 10 г калиев метабисулфит, който се разтваря предварително в малко мъст и се прибавя към общото количество. След около 12 часа сместта е избистрена и се прехвърля в друг съд.

Прибавя се натриев бензоат – дозата е 1 грам на литър, като също първо се разтваря в малко мъст и после се излива в общата смес.
Така приготвеният гроздов сок трябва да се съхранява на хладно място и може да се консумира в продължение на 3-4 месеца.

Гроздовият сок може да бъде обогатен и с витамин С.

Това става като се прибави отвара от шипки – на 100 литра сок се добавят около 3 кг добре узрели шипки.

Те първо се заливат с двойно повече кипяща вода и се варят около десет минути. След 24 часа полученият извлек се прибавя към сока.


Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от В лозята и под асмата / Полезни съвети
Няма снимка

Някои лозички може да имат отоци от студа

Читателката ни Людмила Виденова от Казанлък, която е запален хоби фермер и отглежда и лозички, ни попита дали е възможно по тях да се появят отоци от студовете

Няма снимка

Старателно измийте изпразненото буре

Ако в него е имало вкиснало вино, не се и опитвайте Старите винари казват, че бурето прави виното. И днес има много любители на правенето на домашно вино, традиционалисти

Няма снимка

Пролетното засаждане на лози - за и против

Засаждането на лози през пролетта не е традиционно за масивите в нашата страна, но напоследък започва да става все по-предпочитано от стопаните с дворове и вили

Няма снимка

Сортове бяло винено грозде за Софийско

По молба на нашия читател Димитър Димитров Димитър Димитров се интересува кои бели винени сортове лози са подходящи за Софийския район, където иска да ги засади

Няма снимка

От какво зависи кореновата система

Пита Светла Панайотова от село Герман, Софийско Всеки лозар знае, че растенията му развиват много мощна коренова система и в широчина, и в дълбочина. И

Няма снимка

Топлата зима иска по-ранна резитба

Да не се чака да започнат да набъбват пъпките Какво ще се случи, ако оставим лозата без резитба? Питали ли сте се? Ами ще станем свидетели на кълба от пръчки, които се оплитат една в друга

Още от Фермер
Няма снимка

Предпочитат се устойчиви слънчогледови хибриди

Категорични са специалистите от Кортева Агрисайънс * Какви са предложенията на фирмата за новия сезон Предстои пролетната сеитбена кампания, която започва със слънчогледа

Няма снимка

Кончетата бозаят до 6 месеца

Увеличават теглото си 4-5 пъти, а средният дневен прираст е над 1 кг Бозайният период при кончетата продължава около 6 месеца и всяко увеличава теглото си 4-5 пъти при среден дневен прираст над 1 кг

Няма снимка

Времето застудява

Днес през страната ще премине студен атмосферен фронт. Дневните температурите ще се понижат значително и максималните ще са от 3 до 4 градуса в Североизточна България до 11-12 градуса в южните райони

Няма снимка

В млечното ни козевъдство има много потенциал за нови технологии

Но всичко зависи от това дали държавата ще превърне животновъдството в реален приоритетен сектор, казва д-р инж. Деан Тодоров, председател на Асоциацията за развъждане на млечните породи кози Жени

Няма снимка

Актуално през март: Наторете и обработете почвата

* Извършва се торене на овощните дръвчета. Препоръчително е да се направи колкото се може по-рано, за да се подпомогне възобновяването на вегетацията на овошките

Няма снимка

Градинарство „на квадратен метър“

По метода семейство произвежда 300 кг разнообразна продукция от половин декар На петнадесет минути от центъра на Лос Анджелис, само на 30 метра от голяма магистрала, сем