Вкусна и бърза вечеря

12 януари 2021 Кулинария 0 10530
Няма снимка
1 2 3 4 5
 

Приготвянето ще ви отнеме до 30 минути

Отминаха коледните и новогодишните празници и дори и най-ентусиазираните домакини трябва да се върнат към служебните си задължания и ангажименти. Това не трябва да ви пречи, за да сервирате на масата вкусна и ароматна вечеря.

Днес ще ви предложим няколко рецепти, които се приготвят бързо и това не е за сметка на качеството.

1. Пържена сьомга с лимон 

Време за готвене - 10 минути.

Продукти: 4 филета сьомга, сол и смлян черен пипер - на вкус, 2 супени лъжици зехтин, ? чаша бяло вино, 1? лимон, 2 скилидки чесън, щипка червен пипер, 2 супени лъжици масло, 1 лимон, 2 супени лъжици ситно нарязан пресен копър

Приготвяне: В голям тиган, на умерено силен котлон загрейте зехтина и поставете филетата с кожата нагоре. Подправете със сол и черен пипер. Пържете до златисто, а след това обърнете.

Добавете виното, сока от 1 лимон, накълцания чесън и червения пипер. Оставете течността да заври, като поливате от време на време филетата със соса.

Когато сьомгата потъмнее, извадете я от тигана и я оставете настрани. Разтопете в тигана маслото и прибавете сока от ? лимон. Разбъркайте добре. Сосът се готви, докато започне да се сгъстява. Това ще отнеме около 2 минути.

Полейте рибата с готовия сос и украсете с копър и резенчета лимон.

2. Омлет с моцарела 

Време за готвене - 10 минути.

Продукти: 350 г зрели домати, 2 супени лъжици зехтин, червен винен оцет, сол и черен пипер на вкус, 15 г пресен босилек, ? - 1 червена люта чушка, 100 г моцарела, 4 големи яйца.

Приготвяне: Нарежете доматите на филийки, подправете с 1/2 супена лъжица зехтин, червен винен оцет, сол и черен пипер.

Смачкайте листата босилек (оставете няколко за украса) с щипка сол до получаването на каша и смесете с 1 супена лъжица зехтин. Нарежете на ситно лютата чушка и моцарелата.

В голям тиган загрейте ? супена лъжица зехтин. Разбийте и изсипете яйцата, разбъркайте и изчакайте да се стегнат, но не да са готови. В центъра на тигана поставете моцарелата и залейте със сместа от масло и босилек. Оставете ястието леко да се охлади.

След минута внимателно сгънете омлета наполовина и поставете върху доматите. Разрежете омлета по средата, за да разкриете моцарелата. Добавете лютите чушки и гарнирайте с останалите листа босилек.

3. Доматен чийзбургер 

Време за готвене - 20 минути.

Продукти: 1 супена лъжица зехтин, 1 средно голяма глава лук, 2 скилидки чесън, 450 г телешка кайма, 1 супена лъжица кетчуп, 1 супена лъжица горчица, сол и черен пипер на вкус, 4 пресни домата, ? чаена чаша настърган чедър, 1 зелена салата, 4 филийки кисели краставички, сусам.

Приготвяне: Загрейте олиото на умерен огън, запържете в него ситно нарязания лук, докато омекне. Прибавете смачкания чесън и месото в тигана. Изчакайте месото леко да се запържи и махнете излишната мазнина. Добавете кетчуп, горчица, сол и черен пипер.

Наредете доматите с дръжките надолу. Разрежете всеки домат на шест парчета, като не ги режете до края. Внимателно разтворете „клиновете“ и напълнете сърцевината със сместа от месо. Отгоре поръсете със сирене или настърган кашкавал и ситно нарязана зелена салата.

Украсете с филийки кисели краставички и сусам.

4. Яйчни мъфини с кашкавал 

Време за готвене - 25 минути.

Продукти: 12 филийки шунка или бекон, 1 чаена чаша настъргано сирене чедър или кашкавал, 12 големи яйца, сол и черен пипер на вкус, 1 връзка пресен магданоз слънчогледово масло за намазване на формата.

Приготвяне: Загрейте фурната до 200 ° C. Намажете 12-те чаши за мъфини със слънчогледово олио. Поставете по едно парче шунка или бекон във всяка чашка. Поръсете отгоре с кашкавал, счупете по едно яйце и подправете със сол и черен пипер. Печете до готовност за 12-15 минути.

Украсете преди сервиране с магданоз.

5. Сметаново пиле с лимон 

Време за готвене - 25 минути.

Продукти: 1 супена лъжица зехтин, 1 суп.лъж. масло, 4 филета пилешки гърди, сол и черен пипер на вкус, 2 суп.лъж. пилешки бульон, 1 малка глава лук, 3 скилидки чесън, 2 суп.лъж. прясна мащерка, 4 червени картофа, ? чаша лимонов сок, ? чаши сметана, 1 голям лимон.

Приготвяне: В голям тиган, на средно силен огън загрейте зехтина и маслото. Добавете гърдите и подправете със сол и черен пипер. Гответе месото до златисто кафяво - 7-8 минути от всяка страна. Прехвърлете пилето в чиния.

Сипете пилешкия бульон в тигана, добавете нарязан лук, чесън и мащерка и оставете да къкри около 2 минути. Ако по време на пърженето пимело е залепнало по дъното на тигана, внимателно го отделете с дървена шпатула.

Добавете нарязаните картофи и подправете със сол и черен пипер. Покрийте и оставете да къкри 8 минути. Налейте лимонов сок, сметана и нарязан лимон. Разбъркайте добре и задушавайте още 2 минути.
Върнете пилето в тигана и залейте със соса. Оставете да къкри на тих огън 3-5 минути. Преди сервиране гарнирайте с мащерка.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Кулинария
Няма снимка

Четири интересни рецепти за скумрия на фурна

Скумрията е доста мазна и засищаща риба. Ето защо е много подходяща за трапезата през зимата. Съдържа много витамини, микроелементи, както и омега-3 полиненаситени мастни киселини

Няма снимка

Вкусна вечеря, без много грижи

Пържоли с чесън, розмарин и брюкселско зеле  Продукти: 450 г брюкселско зеле, малко зехтин, сол и черен пипер на вкус, 4 свински котлета без кости с дебелина около 2,5 см, 4 скилидки чесън

Няма снимка

Пет идеи за топъл и студен пунш

Поднася се след храна - винаги с лъжичка в чашата Топлият пунш е много добра напитка за целия зимен сезон, сгрява душата, стопля и ръцете, докато държиш чашата

Няма снимка

Пържени картофи с лук

Лесни и вкусни рецепти Картофи с лук на тиган са любимо мезе при събирания с приятели и за семейни обеди. Картофите могат да бъдат предварително сварени или направо да се изпържат в гореща мазнина

Няма снимка

Ефектни салати за зимата

С тях ще повишите имунитета си През зимата, заради занижения имунитет, често настиваме и боледуваме. Тайната на укрепващите организма ястия е да се използват сезонни плодове и зеленчуци с вкусни и

Няма снимка

Негърче с червено вино

За този много бърз десерт са ви необходими 200 г краве масло, 1,5 ч ч захар, 3 супени лъжици какао, 6-8 супени лъжици червено вино, 5 яйца, една ванилия, един бакпулвер, чаша и половина брашно

Още от Фермер
Няма снимка

Над 10 млн. лв. втори транш получават стопани за намаления акциз върху газьола

Държавен фонд „Земеделие“ преведе втори транш в размер на 10 070 457 лева на 11 504 земеделски стопани по „Схемата за държавна помощ за отстъпка от стойността на акциза върху газьола

Няма снимка

Жълт код за валежи от сняг и дъжд за цялата страна за утре

За 26 януари Националният институт по метеорология и хидрология /НИМХ/ обяви предупреждение от първа степен за потенциално опасно време - жълт код, за значителни валежи от сняг и дъжд за цялата

Няма снимка

Преведен е втори транш по схемата за намаления акциз върху газьола

Държавен фонд „Земеделие“ преведе втори транш по „Схемата за държавна помощ за отстъпка от стойността на акциза върху газьола, използван в първичното селскостопанско производство“ от прием 2020 г

Няма снимка

Как се прави зимна мешанка за кокошки

Интересува се Стоян Димитров от Симитли Специалистите съветват смеската да се приготвя само за едно хранене, тъй като лесно вкисва и може да предизвика храносмилателно разстройство

Няма снимка

Маслодайният лен има сигурен пазар

В България почвено-климатичните условия са много подходящи, а културата се отглежда лесно Ваня Велинска Маслодаен лен. Културата в момента е най-новото предизвикателство пред българските фермери

Няма снимка

Минусовите температури и пъпките на лозите

В зависимост от продължителността и степента на понижение на температурата измръзват частично или напълно зимните очи. При по-голям студ това може да се отнася обаче и за пръчките