Винарите да осигурят правилно съхранение

15 януари 2021 В лозята и под асмата / Полезни съвети 0 8550
Няма снимка
1 2
 

Съветите на нашия консултант д-р инж.техн. Николай Бакалов ще отговорят на въпросите на няколко наши читатели, които се опасяват за виното.

Със затоплянето на времето, на което сме свидетели през тази зима, грижите за виното и плодовите каши за ракия стават все по-важни, защото всички микробиологични и химични процеси се активизират и трябва да се вземат неотложни мерки.

Оттук нататък е добре да се знае, че с предпролетното затопляне често започва отново спонтанна вторична ферментация. Ако не се вземат мерки, успоредно с ферментационния процес, може да започне и процес на вкисване.

Ако виното е сладко и не започне само вторична ферментация, е необходимо да се помогне със селекционирани дрожди за трудна ферментация. Който ще прибегне до дрожди, да знае, че дозата е минимална - необходими са 20 грама сухи дрожди за 100 литра вино.
Ако виното не е започнало да вкисва, тогава е най-добре да се загрее до 20 градуса и да се създадат най-добри условия за ферментация.
Ако виното се държи в студено помещение, съдът за ферментация трябва да се завие, за да не се губи топлината и така ще позволите ферментацията да протече докрай.

Всеки ден трябва да се следи температурата на ферментация и намаляването на захарното съдържание във виното. Важно е да не се допуска ферментацията да спре - т.е. да се показва едно и също захарно съдържание на захаромера няколко дни подред.

Предварително е важно да се знае алкохолното и захарното съдържание на виното, защото причината за незавършената ферментация може да е и във високото съдържание на захар в гроздето или да сте добавили за подсилване на захарното съдържание на гроздето повече захар от необходимото.

Казус: В случай, че алкохолното съдържание на виното е над 14,5 об.%, а захарта - над 20 грама на литър, е необходимо да добавите към виното малко вода. Защото високото алкохолно съдържание пречи на работата на дрождите за пълното ферментиране на захарта във виното.
Доза: Количеството на водата трябва да се определи така, че след приключване на ферментацията алкохолът да не надвишава 12-14 об.%.

Преди да се поставят селекционираните дрожди за възбуждане на ферментацията е необходимо да се знае температурата на виното. Тя трябва да бъде с най-малко с 3-5 градуса по-висока от минималната температура за размножаване на дрождите – тоест най-добре е да е 20 до 25 градуса.

Поради високото количество на алкохола, вторичната ферментация протича много бавно, често започва много трудно или изобщо не започва. За ускоряване на ферментацията може да се направи подгряване на виното. Ако не започне процесът, консултантът препоръчва да не правите много опити, защото може да се причини вкисване на виното, а просто ще го консумирате като полусухо.

Казус: Ако по повърхността на непълния съд има цвят от т.н. цветясване, е добре виното да се източи с маркуч, но без нарушение на пелената. Тя може да се събере внимателно

Ако няма възможност такова вино да се съхранява в пълни съдове, е най-добре е да се бутилира.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от В лозята и под асмата / Полезни съвети
Няма снимка

Някои лозички може да имат отоци от студа

Читателката ни Людмила Виденова от Казанлък, която е запален хоби фермер и отглежда и лозички, ни попита дали е възможно по тях да се появят отоци от студовете

Няма снимка

Старателно измийте изпразненото буре

Ако в него е имало вкиснало вино, не се и опитвайте Старите винари казват, че бурето прави виното. И днес има много любители на правенето на домашно вино, традиционалисти

Няма снимка

Пролетното засаждане на лози - за и против

Засаждането на лози през пролетта не е традиционно за масивите в нашата страна, но напоследък започва да става все по-предпочитано от стопаните с дворове и вили

Няма снимка

Сортове бяло винено грозде за Софийско

По молба на нашия читател Димитър Димитров Димитър Димитров се интересува кои бели винени сортове лози са подходящи за Софийския район, където иска да ги засади

Няма снимка

От какво зависи кореновата система

Пита Светла Панайотова от село Герман, Софийско Всеки лозар знае, че растенията му развиват много мощна коренова система и в широчина, и в дълбочина. И

Няма снимка

Топлата зима иска по-ранна резитба

Да не се чака да започнат да набъбват пъпките Какво ще се случи, ако оставим лозата без резитба? Питали ли сте се? Ами ще станем свидетели на кълба от пръчки, които се оплитат една в друга

Още от Фермер
Няма снимка

Предпочитат се устойчиви слънчогледови хибриди

Категорични са специалистите от Кортева Агрисайънс * Какви са предложенията на фирмата за новия сезон Предстои пролетната сеитбена кампания, която започва със слънчогледа

Няма снимка

Кончетата бозаят до 6 месеца

Увеличават теглото си 4-5 пъти, а средният дневен прираст е над 1 кг Бозайният период при кончетата продължава около 6 месеца и всяко увеличава теглото си 4-5 пъти при среден дневен прираст над 1 кг

Няма снимка

Времето застудява

Днес през страната ще премине студен атмосферен фронт. Дневните температурите ще се понижат значително и максималните ще са от 3 до 4 градуса в Североизточна България до 11-12 градуса в южните райони

Няма снимка

В млечното ни козевъдство има много потенциал за нови технологии

Но всичко зависи от това дали държавата ще превърне животновъдството в реален приоритетен сектор, казва д-р инж. Деан Тодоров, председател на Асоциацията за развъждане на млечните породи кози Жени

Няма снимка

Актуално през март: Наторете и обработете почвата

* Извършва се торене на овощните дръвчета. Препоръчително е да се направи колкото се може по-рано, за да се подпомогне възобновяването на вегетацията на овошките

Няма снимка

Градинарство „на квадратен метър“

По метода семейство произвежда 300 кг разнообразна продукция от половин декар На петнадесет минути от центъра на Лос Анджелис, само на 30 метра от голяма магистрала, сем