Расте световното търсене на биологичен джинджифил

20 януари 2021 Растениевъдство 0 20277
Няма снимка
1 2 3
 

Един от най-големите производители е Перу

Ива Тончева

През последните години Перу се наложи на световния пазар на джинджифил и сега страната четвъртият по големина износител на джинджифил. Това става в момент, когато търсенето на джинджифил се е увеличило значително през 2020 г. с избухването на Ковид-пандемията и по-голямото търсене на здравословни храни.

Перуанската Кион Експорт (Kion Export) е един от играчите на международния пазар на джинджифил, който участва в бума на този продукт. „Започнахме да изнасяме манго за чилийския пазар през 2007 г. Малко по-късно добавихме джинджифил към предлагането на перуански и чилийски супермаркети. След това изнесохме първите пратки за САЩ през 2010 година“, обяснява търговският мениджър Марко Ортега. „Сега изнасяме нашите продукти за САЩ, Европа, Русия, Япония, Колумбия и Чили. И продължаваме да растем”, подчертава той. В момента е сезонът на джинджифила и куркумата и компанията доставя около 6-7 контейнера седмично.

Компанията работи с производители от различни райони в Перу, но има и собствено производство. „Всяка година засаждаме между 60 и 80 хектара, за да изпълним годишни договори с доставчици на супермаркети в различни страни по света“, обяснява Ортега. „Имаме собствени полета, собствена опаковъчна станция и така сме се превърнали и в преки доставчици“. Кион Експорт е сертифицирана от GlobalGAP, притежава и биосертификат за износ в САЩ, Европа и Япония. Има и редица други сертификати, които отговарят на изискванията на клиентите й по цял свят.

Целогодишни доставки до САЩ и Европа

Основният пазар на Кион Експорт винаги е бил САЩ, но през последните седем години компанията постепенно се утвърди и на европейския пазар. В момента 70% от износа й отива за САЩ, а останалите 30% са предназначени за Европа. Намерението й обаче е да установи контакти с още повече европейски вносители и дистрибутори.

Джинджифилът за американския пазар се изнася целогодишно по море, а две седмици през месец май и със самолети. За Европа джинджифилът се изпраща с кораби от юли до март. Износът през април, май и юни за Европа също е по въздух, тъй като реколтата през този период не постига оптималното качество, за да издържи 21-дневното преминаване по вода.

Увеличение на площите с 15%

И макар глобалното търсене на джинджифил се е увеличило и количеството китайски джинджифил на международните пазари е намаляло поради увеличените продажби на собствения си вътрешен пазар, Kion Export успява да задоволи повече от търсенето на своите клиенти. Това се обяснява с факта, че има увеличение на производството в Перу. Компанията обаче не седи на едно място и планира нови инвестиции за по-нататъшно разширяване на производствените площи и опаковъчните станции.

„Увеличихме площите си с 15% за 2021 г. Инвестираме и в инфраструктура за опаковане и преработка с нова технология. Също така се фокусираме върху изследователски дейности, тъй като в Перу не са правени много проучвания за третирането на джинджифила след прибиране на реколтата.

Искаме нашият продукт да пристигне на местоназначението си във възможно най-доброто състояние“, обяснява Ортега. Компанията залага и на автоматизацията на процесите, за да намалим броя на работните часове в опаковъчните станции.

Социалната отговорност играе важна роля за Kion Export и затова компанията работи съвместно с различни общности в районите за отглеждане на джинджифил: на океанския бряг, в планините и в джунглата. „Гордеем се с доброто си сътрудничество със 100 семейства в различните райони за отглеждане на джинджифил в Перу. Винаги се уверяваме, че производителите могат да се възползват от всички предимства, предвидени в закона“, казва Марко Ортега.

Добра алтернатива на кафето и коката?

Рязкото увеличение на световното търсене прави джинджифила е интересна алтернатива за перуанските производители. „Много производители на кафе са забелязали спад на доходите си поради болести по кафеените растения и са преминали към отглеждане на джинджифил“, обяснява Ортега. "Много фермери, ангажирани с незаконното производство на кока, също са преминали към джинджифил, който отглеждат на „светло“, подчертава той.

Отглеждането на джинджифил е концентрирано главно в провинцията Хунин, където оптималните условия позволяват почти целогодишно му производство.

Въпреки това компанията трябва да се справим с ежегодно повтарящ се проблем: в дъждовния сезон винаги има свлачища по хълмовете, които блокират пътищата за достъп. Това е основна пречка, тъй като районът за отглеждане на джинджифил е на 12 часа път с кола от пристанището на Калао. Обилните дъждове също пречат за по-добра реколта. Нашето производство от 6 до 7 контейнера на седмица. Така седмичното производство на 6 -7 контейнера спада до 4.

Kion Export изнася и други пресни продукти като куркума, която е все по-популярна в Европа със своите противоракови свойства. „Изнасяме основно големи количества биологична куркума по въздух за Испания от март до юни“, обяснява Марко Ортега. "Сега също искаме да започнем да продаваме сушена куркума и джинджифил. Фокусираме се върху продукти с добавена стойност".

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Растениевъдство
Няма снимка

Междинните култури са алтернатива на тютюна

Важно е да се подходи ефективно и да се разработи национална стратегия Известно е вече, защо в Европейския съюз ще бъде намалено тютюнопроизводството до минимум и какво трябва да направят в това

Няма снимка

Нови устойчиви хибриди изместват традиционния слънчоглед

Под 10% са площите по конвенционалната технология Под 10% са намалели площите със слънчоглед у нас, които се отглеждат по конвенционалната технология

Няма снимка

Борбата с плевелите е решаваща за добива

Изборът на продукти за растителна защита трябва да е съобразен със заплевеляването, съветват специалистите на Кортева Агрисайънс Дъждовете и снеговете, които паднаха във всички райони на страната

Няма снимка

Ефективно фосфорно хранене на растенията

Предлагайки оптимални решения, съвременни подходи и използване на най-новите научни открития и практики в областта на земеделието, „Сембодиа“ ООД разполага и предлага изчерпателна база от знания в

Няма снимка

Нов метод за обеззаразяване на семена с активиран въздух

Засега ще се прилага само за ценни култури Първата в света система за обработка на семена с т. нар. "активиран въздух" Aurora Z10 беше представена на специалисти от производителя Zayndu Ltd

Няма снимка

Как растенията да проникват по-дълбоко в уплътнени почви

Културите с по-силни, по-твърди, бронирани с лигнин корени, обещават по-високи добиви Неизвестна доскоро характеристика на корените позволява на някои зърнени растения да развиват по-дълбоки корени

Още от Фермер
Няма снимка

Актуално през март: Наторете и обработете почвата

* Извършва се торене на овощните дръвчета. Препоръчително е да се направи колкото се може по-рано, за да се подпомогне възобновяването на вегетацията на овошките

Няма снимка

Градинарство „на квадратен метър“

По метода семейство произвежда 300 кг разнообразна продукция от половин декар На петнадесет минути от центъра на Лос Анджелис, само на 30 метра от голяма магистрала, сем

Няма снимка

БГ земеделие след Ковид-19 на къде? Ще даде отговор нов научен проект на ИАИ

Какви са последиците от пандемията Ковид-19 върху българското земеделие? Кои бяха най-засегнатите подотрасли и кои са факторите за устойчивост? Какво следва оттук нататък

Няма снимка

Ново поколение оптичен грейдер за немити картофи

Downs CropVision позволява високоскоростно и качествено сортиране преди съхранението с капацитет до 100 тона/час Машината е дело на френския производител на решения за приемане и съхранение на

Няма снимка

Защитете птиците от аскаридоза

Заболяването може да опразни кокошарника Болестта аскаридоза по кокошките се развихря още през март. Ако не вземете мерки, проблеми ще има и през лятото. Птиците се заразяват, когато се хранят

Няма снимка

Дигитализация и трезви реформи да компенсират рестрикциите след 2023 г.

Такъв би бил успешният Стратегически план за развитие на земеделието и селските райони през погледа на известни родни агробизнесмени С пълна пара текат срещите в Министерството на земеделието