12 сорта кайсии за градината

19 януари 2021 Овошки 0 57447
Няма снимка
1 2 3 4
 

Аурора

Италиански сорт.

Дървото расте буйно и образува неправилно кълбовидна корона. Има средноранен цъфтеж. Сортът е самофертилен. Той е един от най-раннозрелите кайсиеви сортове.

Плодовете узряват в началото на юни. Те са с много добро качество, както и външен вид. Те са средно едри до едри. Кожицата им е оранжева, наполовината покрита с червен руменец. Плодовото месо е сочно, сладко-кисело, с приятен аромат.

Сортът е чувствителен на мраз и бактериоза.

Нинфа

Италиански сорт.

Дървото е умерено растящо. Цъфтежът е ранен. Сортът е самофертилен.

Дървото встъпва рано в плододаване. Плодовете зреят рано, в първите дни на юни. Те са средно едри, закръглени, със светложълто оцветяване. Плодовото месо е светложълто, сладко-кисело, с много слаб аромат.

Сортът е подходящ за отглеждане в по-топли райони, в които рядко има повратни пролетни мразове.

Унгарска

Старт сорт, приет за стандарт.

Дървото има силен растеж, короната му е кълбовидна. Цъфтежът е средноранен.

Започва да плододава на четвъртата-петата година след засаждането.

Плодовете узряват през втората десетдневка на юли. Зреенето на кайсиите е неравномерно. Те са със закръглена форма, леко сплеснати отстрани. Кожицата е средно дебела, с червен руменец, под формата на множество точици по огрятата от слънцето страна. Плодовото месо е сладко-кисело, с характерен аромат, има отличен вкус.

Кайсиите са подходящи за свежа консумация, както и за преработка.
Недостатък на сорта е, че се напада от ранно кафяво гниене и шарка.

Роксана

Български сорт, с афганистански корени.

Дървото има умерен растеж и рядка кълбовидна корона. Цъфтежът е средно късен. Самофертилен сорт е, с добра родовитост.

Плодовете узряват в средата на юли. Кайсиите са с атрактивен външен вид. Те са едри, с яйцевидна форма. Основният цвят на кожицата е оранжев, но част от него е покрита с интензивен, червен руменец.

Плодовото месо е сладко, леко кисело, с изразен кайсиев аромат. Костилката е едра, а ядката е сладка.

Сортът е средно чувствителен на ранно кафяво гниене и ниски температури.

Силистренска компотна

Български сорт.

Дървото има умерен растеж, с обратнопирамидална, прибрана корона. Цъфтежът е средно късен. Има добра родовитост.

Кайсиите узряват през първото десетдневие на август. Те са средно едри, с яйцевидна форма, силно сплеснати отстрани. Кожицата е оранжево-жълта, без руменец. Плодовото месо е стегнато, сладко-кисело, ароматно. Костилката се отделя лесно, а ядката е сладка.

Плодовете са много подходящи за преработка.

Сортът е средно чувствителен на ранно кафяво гниене и гномониа.

Старк Ърли Ориндж

Стар американски сорт.

Дървото има буен растеж, образува обратнопирамидална, прибрана корона. Цъфтежът е средноранен. Сортът е самостерилен, с отлична родовитост.

Кайсиите зреят в края на юни. Те са средно едри, с овална форма.

Кожицата им е с наситен оранжев цвят, част от нея е покрита с с интензивен, червен руменец. Плодовото месо е оранжево, сочно, сладко-кисело, с аромат. Костилката се отделя лесно, но ядката е горчива.

Сортът е устойчив на шарка, но у нас проявява чувствителност на бактериоза.

Модесто

Стар американски сорт.

Дървото има умерен растеж, формира кълбовидна, гъста корона. Има средноранен цъфтеж. Сортът е самофертилен, много родовит, често се претоварва с плодове.

Кайсиите узряват в първата десетдневка на юли. Те са средно едри до едри, със закръглена форма. Имат оранжева кожица, която на малко места е изпъстрена с точици от червен руменец. Плодовото месо е сочно, с много добро качество.

Сортът е чувствителен на ранно кафяво гниене и шарка по сливата.

Харлейн

Канадски сорт.

Дървото има умерен растеж, образува кълбовидна корона. Сортът е самофертилен, с добра родовитост. Има средноранен цъфтеж.

В района на Пловдив кайсиите узряват в края на юни. Те са средно едри. Кожицата им е наситено оранжева, с лек червен руменец.

Плодовете са разположени равномерно из короната на дървото. Те са с яйцевидна форма, имат дълбок коремен шев. Плодовото месо е плътно, с много добри вкусови качества. Костилката се отделя лесно, ядката е горчива.

Сортът е устойчив на шарка по сливата.

Харлейн е много подходящ за условията на нашата страна.

Лито

Гръцки сорт.

Дървото е умерено до силно растящо. Формира изправена, прибрана корона. Сортът е самофертилен, има ранен цъфтеж.
Кайсиите узряват през третата десетдневка на юли. Те са средно едри, закръглени, с много добър външен вид. Основният цвят на кожицата им е оранжев, но голяма час от плода има покровен интензивен, червен цвят. Плодовото месо е сочно, с изразен аромат.
Сортът е устойчив на шарка по сливата.

Харкот

Канадски сорт.

Дървото има умерен до силен растеж, с кълбовидна корона. Сортът е частично самофертилен. Цъфтежът му е среден. Има отлична родовитост.

В района на Пловдив кайсиите узряват през втората половина на юни. Те са средно едри до едри. Плодовете са с отличен външен вид. Кожицата им е с наситено оранжев цвят, почти изцяло покрита с интензивен, червен руменец. Имат яйцевидна форма. Плодовото месо е плътно, оранжево, ароматно, с отличен вкус. Костилката се отделя лесно от месото, ядката е сладка.

Сортът е толерантен на шарка.

Харкот е е много подходящ за условията на нашата страна.

Суиткот

Нов за България сорт, изпитван е в Института по овощарство в Пловдив.

Дървото е умерено растящо и формира разлата корона. Има ранен цъфтеж. Сортът е самофертилен. Има добра и редовна родовитост.
Кайсиите са средно едри. Кожицата е с наситен оранжев цвят, без руменец. Плодовете са с отлични вкусови качества.

Перлекот

Американски сорт.

Образува кълбовидна корона. Цъфтежът е средноранен. Сортът е самостерилен. Подходящи опрашители са Суиткот, Флейвъркот,

Лейдикот.

Плодовете узряват през третата десетдневка на юни.

Кайсиите са едри, закръглени. Основният цвят на кожицата е оранжев, но почти цялата повърхност е покрита с интензивен, червен руменец. Плодовото месо е плътно, сочно, с много добри вкусови качества.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Овошки
Няма снимка

Ефикасни срещу дървояди са механичните мерки

За да не се допуснете тези опасни неприятели да нападнат овощната градина, трябва да се полагат много добри грижи за дръвчетата през цялата им вегетация

Няма снимка

Санитарна резитба на дръвчетата

Ограничава зимуващите вредители по клоните и мумифицираните плодове Преди да се пристъпи към същинската резитба е добре да се извърши санитарна такава

Няма снимка

Крушовата бълха е много ранобудна

Градинарите, които имат крушови дръвчета, трябва да са особено внимателни. Още в края на зимата трябва да следят за появата на крушовата листна бълха. Неприятелят напуска зимните си убежища и се

Няма снимка

Зимно пръскане на дръвчетата

Срещу кои неприятели е насочено Колкото по-рано започнат мерките срещу болестите и неприятелите в овощната градина, толкова по-малък ще е инфекциозният фон

Няма снимка

Резитба на дръвчета

Прави се през целия невегетационен период Зимната резитба при дръвчетата се извършва при всички овощни видове и всяка година. Поради специфичните климатични условия в различните райони на страната

Няма снимка

Зимните резитби започват от студоустойчивите овощни видове

Дукена Жолева, агрометеоролог при НИМХ В края на януари и през февруари, след преминаване на големите зимни студове, настъпва най-благоприятният период за провеждане на зимните резитби при овощните

Още от Фермер
Няма снимка

Актуално през март: Наторете и обработете почвата

* Извършва се торене на овощните дръвчета. Препоръчително е да се направи колкото се може по-рано, за да се подпомогне възобновяването на вегетацията на овошките

Няма снимка

Градинарство „на квадратен метър“

По метода семейство произвежда 300 кг разнообразна продукция от половин декар На петнадесет минути от центъра на Лос Анджелис, само на 30 метра от голяма магистрала, сем

Няма снимка

БГ земеделие след Ковид-19 на къде? Ще даде отговор нов научен проект на ИАИ

Какви са последиците от пандемията Ковид-19 върху българското земеделие? Кои бяха най-засегнатите подотрасли и кои са факторите за устойчивост? Какво следва оттук нататък

Няма снимка

Ново поколение оптичен грейдер за немити картофи

Downs CropVision позволява високоскоростно и качествено сортиране преди съхранението с капацитет до 100 тона/час Машината е дело на френския производител на решения за приемане и съхранение на

Няма снимка

Защитете птиците от аскаридоза

Заболяването може да опразни кокошарника Болестта аскаридоза по кокошките се развихря още през март. Ако не вземете мерки, проблеми ще има и през лятото. Птиците се заразяват, когато се хранят

Няма снимка

Дигитализация и трезви реформи да компенсират рестрикциите след 2023 г.

Такъв би бил успешният Стратегически план за развитие на земеделието и селските райони през погледа на известни родни агробизнесмени С пълна пара текат срещите в Министерството на земеделието