Вкусна вечеря, без много грижи

21 януари 2021 Кулинария 0 24183
Няма снимка
1 2 3 4
 

Пържоли с чесън, розмарин и брюкселско зеле 

Продукти: 450 г брюкселско зеле, малко зехтин, сол и черен пипер на вкус, 4 свински котлета без кости с дебелина около 2,5 см, 4 скилидки чесън, 1 чаена чаша пилешки бульон, ? ч. чаша сметана, 1 чаена лъжичка нарязан пресен розмарин, 3 супени лъжици масло.

Приготвяне: Загрейте фурната до 210 °C. Нарежете брюкселското зеле на половинки и ги поставете в намазана със зехтин тава. Подправете със сол и черен пипер. Печете 25-30 минути.

В чугунен тиган сипете 1 супена лъжица зехтин и го поставете на умерено силен котлон. Посушете котлетите до сухо с домакинска хартия, подправете ги със сол и черен пипер и запържете по 2 минути от всяка страна. Завийте всяко парче във фолио, за да ги запазите топли, и поставете в чиния.

Запържете ситно нарязания чесън, докато омекне. Подправете с 1 чаена лъжичка сол и ? чаена лъжичка черен пипер. Добавете бульон и сметана и задушавайте на слаб огън 5-10 минути. Поръсете с розмарин и оставете да къкри 1 минута.

Изключете котлона, прибавете маслото и разбъркайте. Върнете свинските котлети в тигана и залейте със соса. Покрийте с капак, за да се задушат и месото да поеме ароматите на соса.

Сервирайте с предварително приготвеното и полято със сос брюкселско зеле.

Време за готвене - 35 минути.

Супа с бекон и карфиол 

Продукти: 4 резена бекон, 1 средно голяма глава лук, 2 средни моркова, 2 стръка целина, сол и млян черен пипер на вкус, 2 скилидки чесън, 2 супени лъжици брашно, 2 клонки мащерка, 1 средно голяма глава карфиол, 1 литър зеленчуков бульон, 1 чаена чаша прясно мляко.

Приготвяне: Нарежете на не много големи парчета и ги запържете до хрупкавост. Прехвърлете в чиния.

В тенджера сипете 2 супени лъжици мазнина и сипете нарязаните на кубчета лук, морков и целина. Позправете със сол и черен пипер и изчакайте зеленчуците да омекнат. Добавете нарязания на ситно чесън, а след минута-две – и брашното. Гответе още 2-3 минути.

Прибавете нарязаната мащерка и разделения на съцветия карфиол. Сипете зеленчуковия бульон и млякото. Изчакайте да заври и гответе на слаб огън около 15 минути, докато карфиолът омекне. Подправете със сол и черен пипер на вкус.

Преди сервиране прибавенте изпържения бекон.

Време за приготвяне - 35 минути.

Пиле капрезе 
Продукти: 1 супена лъжица зехтин, 450 г пилешки гърди, сол и черен пипер на вкус, ? ч. лъжичка балсамов оцет, 2 скилидки чесън, 450 г чери домати, 2 супени лъжици листа пресен босилек, 4 филийки моцарела.

Приготвяне: В голям тиган загрейте олиото на средна степен. Подправете пилето със сол и черен пипер и го запържете от двете страни до златисто кафяво. Прехвърлете в чиния.

В тигана добавете балсамовия оцет и ситно нарязания чесън. Оставете за 1-2 минути, след което добавете доматите и посолете. Оставете да къкри на слаб огън 5-7 мин. Прибавете и листата от босилек.

Върнете пилето в тигана и наредете филийките моцарела върху него. Покрийте с капак и изчакайте сиренето да се разтопи.

Време за готвене: 30 минути.

Сандвичи със сирене и кайма 

Продукти: 1 супена лъжица зехтин, 1 средно голяма глава лук, 450 г телешка кайма, ? чаена чаша кетчуп, 2 скилидки чесън, ? ч. чаши кафява захар, 2 суп. лъж. горчица, 1 ч. лъж. смлян лют червен пипер, сол и черен пипер на вкус, 4 суп. лъж. масло, 8 филии хляб за сандвичи, 2 чаши настърган чедър

Приготвяне: В голям тиган, на умерен огън, загрейте зехтина. Задушете нарязания лук, докато омекне. Добавете телешкото месо и го запържете. Отцедете излишната мазнина.

Прибавете в тигана кетчупа, смачкания чесън, кафявата захар, горчицата и лютия червен пипер. Подправете със сол и черен пипер на вкус и оставете да къкри на тих огън 5 минути. Сложете смес в чиния.
Намажете филиите с масло. Поставете четири от филиите в почистения тиган, с маслото надолу. Отгоре с лъжица разпределете каймата и покрийте с настъргания чедър. Поставете отгоре останалите четири филии, масло нагоре.

На умерен огън запържете филиите от двете страни, докато хлябът стане златистокафяв и сиренето се разтопи. Вече имате четири вкусни сандвича.

Време за готвене - 30 минути.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Кулинария
Няма снимка

Пет сгряващи супи

С леща и кисело зеле  Тази рецепта ще се хареса на тези, които обичат супи без месо или риба. Имаме нужда от: 100 г леща, 2 картофа, 1 глава лук, 1 морков, 100 г кисело зеле, 20 г доматена паста

Няма снимка

Сгряващи супи

Можете да поглезите себе си и семейството с тези невероятни чорби през студения сезон. Ако навън е студено и облачно, една вкусна и засищаща супа за обяд ще ви помогне да се стоплите

Няма снимка

5 предмета в кухнята, които се използват неправилно

Създателите на много битови предмети са обмислили внимателно и най-малките детайли за по-лесното им използване. Но не всеки знае за допълнителните функции на нещата в кухнята, с които сме свикнали

Няма снимка

Закуската

Важно е дори най-скромната да е вкусна и приготвена с любов Пълноценна и здравословна закуска е най-важното хранене за деня. Тя ни осигурява необходимата енергия и хранителни вещества за нормално

Няма снимка

Романтични ястия за Свети Валентин

Заслужава си да опитате На Свети Валентин всяка влюбена в живота домакиня би искала да зарадва близките си с вкусни и необичайни ястия. Днес ви предлагаме оригинално и романтично меню

Няма снимка

Вкусни торти без печене и мъки за приготвяне на тестото

Тортата е украса на всеки празник или официално събитие, а скоро всички влюбени, или не чак толкова влюбени ще имат повод да почерпят. Чудесно е, когато у дома имате десерт за неочаквани

Още от Фермер
Няма снимка

Актуално през март: Наторете и обработете почвата

* Извършва се торене на овощните дръвчета. Препоръчително е да се направи колкото се може по-рано, за да се подпомогне възобновяването на вегетацията на овошките

Няма снимка

Градинарство „на квадратен метър“

По метода семейство произвежда 300 кг разнообразна продукция от половин декар На петнадесет минути от центъра на Лос Анджелис, само на 30 метра от голяма магистрала, сем

Няма снимка

БГ земеделие след Ковид-19 на къде? Ще даде отговор нов научен проект на ИАИ

Какви са последиците от пандемията Ковид-19 върху българското земеделие? Кои бяха най-засегнатите подотрасли и кои са факторите за устойчивост? Какво следва оттук нататък

Няма снимка

Ново поколение оптичен грейдер за немити картофи

Downs CropVision позволява високоскоростно и качествено сортиране преди съхранението с капацитет до 100 тона/час Машината е дело на френския производител на решения за приемане и съхранение на

Няма снимка

Защитете птиците от аскаридоза

Заболяването може да опразни кокошарника Болестта аскаридоза по кокошките се развихря още през март. Ако не вземете мерки, проблеми ще има и през лятото. Птиците се заразяват, когато се хранят

Няма снимка

Дигитализация и трезви реформи да компенсират рестрикциите след 2023 г.

Такъв би бил успешният Стратегически план за развитие на земеделието и селските райони през погледа на известни родни агробизнесмени С пълна пара текат срещите в Министерството на земеделието