Четири интересни рецепти за скумрия на фурна

24 януари 2021 Кулинария 0 15921
Няма снимка
1 2 3 4
 

Скумрията е доста мазна и засищаща риба. Ето защо е много подходяща за трапезата през зимата. Съдържа много витамини, микроелементи, както и омега-3 полиненаситени мастни киселини, които помагат на организма да укрепи имунната система и да подобри метаболизма.

Със сигурност мнозина са опитвали пушена скумрия. Жалко е, че по някаква причина тя не е толкова популярна в други варианти. Рибата има плътно месо, което не се разпада. Освен това тя има малко кости, така че може спокойно да се дава и на по-малки деца.

Вкусът на тази прекрасна риба се разкрива най-пълно при готвене на фурна. Затова днес споделяме с вас тези интересни рецепти.

Пикантни фантазии 

Самата скумрия има специфичен вкус, който може да бъде подчертан с добре подбрани подправки.

Продукти: 2 скумрии, 1 чаена лъжичка кимион, 1 ч.лъж. къри, 1 ч.лъж. кориандър, 1 ч.лъж. провансалски билки, 1 глава чесън, 8 чери домати, 1/2 лимон, черен пипер и сол на вкус, магданоз - за украса.

Приготвяне: В купичка смесете сухите подправки - кимион, къри, кориандър, провансалски билки, сол и черен пипер.

Изплакнете старателно изкормената скумрия и подсушете с домакинска хартия. Натрийте от двете страни с приготвената пикантна смес и поставете в хладилника за 30 минути, за да се охлади.

С остър нож направете напречни срезове отстрани и на двете скумрии. Прехвърлете ги в тава, застлана с хартия за печене.

Наредете чери доматите и главата чесън, разрязана наполовина, отстрани на рибата.

Печете във фурна, предварително загрята до 200 °C, с вентилатор на най-висока степен за 10-ина минути. Обърнете рибата и печете още 10 минути.

Сервирайте с лимонови резени и украсете с клонки магданоз.

Азиатски мотиви 

Скумрията често присъства в китайската кухня. Тя чудесно се комбинира с различни азиатски сосове и подправки.

Продукти: 3 филета скумрия, 6 супени лъжици соев сос, 1 чаена лъжичка смлян джинджифил, 1/2 лимон, 1 шепа сусамово семе, 1 суп. лъж. растително масло, черен пипер на вкус

Метод на готвене: Пригответе марината за рибата. В отделна купа смесете соевия сос, растителното масло, лимоновия сок, смления джинджифил и черния пипер. Разбъркайте. Соевият сос е доста солен, така че добавянето на сол не е задължително.

Изплакнете филетата на рибата, подсушете и поставете в широка тава. Залейте с марината и оставете в хладилника за 10 минути.

Обърнете филетата и оставете за още 10 минути. Поръсете сусам върху рибата и разбъркайте добре.

Наредете филетата в термоустойчив съд и печете във фурна, предварително загрята до 200 °C за около 20 минути, докато станат хрупкави.

Ябълково настроение 

Почти всички плодове и зеленчуци са подходящи за тази морска риба. Когато я печете във фурната, спокойно можете „да играете“ с контраста на киселите ябълки и сладки моркови.

Продукти: 2 скумрии, 3 ябълки, 1 голям морков, 1 глава лук, ? лимон, копър, 1 супена лъжица провансалски билки, черен пипер и сол на вкус

Метод на готвене: Изплакнете и подсушете всяка от изкормените скумрии. Натрийте със сол, черен пипер и билките.

Обелете морковите и ги нарежете на кръгчета, а почистения лук – на полумесеци. Нарежете ябълките на средно големи филии. Ако желаете можете да оставите една ябълка цяла.

Поставете няколко резенчета ябълка, моркови и целия нарязан лук в корема на всяка риба. Полейте с лимонов сок. Поставете рибата в плик за печене. Останалите ябълка и морков разпределете между парчетата риба.

Печете във фурна, загрята до 180 °C за около 30 минути. Разрежете плика, увеличете температурата до 200 °C и поставете тавата с рибата на най-високото ниво. Печете още 10-15 минути до златисто кафяво.
Сервирайте скумрията, поръсена с наситнен копър.

Гъбен празник 

Всички любители на гъбите ще харесат съчетанието на скумрията с мекия вкус на гъбите.

Продукти: 3 скумрии, 300 г гъби, 8 чери домати, 2 домата, 1 лимон, ? чаена лъжичка сух босилек, ? ч.л. сушена мащерка, 0,5 ч.л. сушен розмарин, 0,5 ч.л. сух чесън, 1 глава червен лук, 1 супена лъжица зехтин, 30 г масло, 50 г сметана, зелени подправки на вкус, черен пипер и сол на вкус

Метод на готвене: Изплакнете изкормената риба, подсушете и натрийте старателно със сол, черен пипер, босилек, мащерка, розмарин и сушен чесън. Полейте със зехтин и поръсете със сока от половин лимон. Мариновайте за 30 минути.

Нарежете гъбите наполовина. В тиган разтопете маслото и добавете гъбите. Подправете със сол и черен пипер и задушавайте около 20 минути на умерен огън.

Червеният лук нарежете на едро, а втората половина на лимона и големите домати - на полумесеци. Нарежете и чери доматите на половинки. Отстрани на всяка риба направете напречни срезове, в които мушнете резенчета лимон и домати.

Смесете пържените гъби със сметана. В тава за печене прехвърлете гъбите, червения лук, скумрията и половинките чери домати. Печете във фурна, на 190 °C, за около 35-40 минути. Времето варира в зависимост от размера на рибата.

Добър апетит!

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Кулинария
Няма снимка

Пет сгряващи супи

С леща и кисело зеле  Тази рецепта ще се хареса на тези, които обичат супи без месо или риба. Имаме нужда от: 100 г леща, 2 картофа, 1 глава лук, 1 морков, 100 г кисело зеле, 20 г доматена паста

Няма снимка

Сгряващи супи

Можете да поглезите себе си и семейството с тези невероятни чорби през студения сезон. Ако навън е студено и облачно, една вкусна и засищаща супа за обяд ще ви помогне да се стоплите

Няма снимка

5 предмета в кухнята, които се използват неправилно

Създателите на много битови предмети са обмислили внимателно и най-малките детайли за по-лесното им използване. Но не всеки знае за допълнителните функции на нещата в кухнята, с които сме свикнали

Няма снимка

Закуската

Важно е дори най-скромната да е вкусна и приготвена с любов Пълноценна и здравословна закуска е най-важното хранене за деня. Тя ни осигурява необходимата енергия и хранителни вещества за нормално

Няма снимка

Романтични ястия за Свети Валентин

Заслужава си да опитате На Свети Валентин всяка влюбена в живота домакиня би искала да зарадва близките си с вкусни и необичайни ястия. Днес ви предлагаме оригинално и романтично меню

Няма снимка

Вкусни торти без печене и мъки за приготвяне на тестото

Тортата е украса на всеки празник или официално събитие, а скоро всички влюбени, или не чак толкова влюбени ще имат повод да почерпят. Чудесно е, когато у дома имате десерт за неочаквани

Още от Фермер
Няма снимка

През март се дават препарати срещу метил

Прието е в нашата страна 2 пъти годишно да се третират овцете срещу заболяването метил. Есенно време - октомври и ноември, и през март на овцете трябва да се дават препарати срещу метил

Няма снимка

Климатичните промени застрашават хранителните вериги

Ново изследване на британски специалисти показва, че на фона на продължаващото затопляне на планетата хранителните вериги ще стават по-малко ефективни

Няма снимка

50 хил. фиданки ще залесят горските в Югозапада

50 000 контейнерни фиданки ще залесят тази пролет служителите на централно управление и териториалните поделения на Югозападното държавно предприятие. Инициативата е на ръководния екип на ЮЗДП

Няма снимка

Платиха над 71 млн. лв. на 39 748 тютюнопроизводители

Преведени са 71 197 183 лв. на 39 748 земеделски стопани по схемата за преходна национална помощ за тютюн, съобщиха от фонд "Земеделие". Финансовата подкрепа е утвърдена с решение на Управителния

Няма снимка

Ранни сеитби директно в лехите

Градинари от най-топлите райони на страната вече направиха първите сеитби. Разбира се, стартира се с най-студоустойчивите зеленчукови видове, чиито семена и кълнове няма да се повредят от възможни

Няма снимка

Как да „скрием“ зеленчуците от децата

Зеленчуците са много важна част от нашето меню. Те са източник на минерали, витамини, захари, растителни мазнини, протеини и въглехидрати, които са необходими за всеки