Маслодайният лен има сигурен пазар

25 януари 2021 Растениевъдство 0 13023
Няма снимка
Христина Микуцева, бизнес асистент и Шарли Муслин Снимка: Ваня Велинска
1 2 3 4 5
 

В България почвено-климатичните условия са много подходящи, а културата се отглежда лесно

Ваня Велинска

Маслодаен лен. Културата в момента е най-новото предизвикателство пред българските фермери. Но само за тези, които мислят в перспектива за земеделското си производство. Култура, която е малко позната, но с много приложения и безпроблемна реализация.

През последните години европейският пазар е голям потребител на ленено семе. И ако за консумация са необходими около 750 хил. тона, то европейските фермери произвеждат едва 100 хил. тона. Търсенето на маслодаен лен е огромно, т. е. пазарната ниша е налице.

Все повече европейските потребители държат да консумират чиста и здравословна храна, която освен това да бъде произведена в Европейския съюз. Ето защо се дават насоки за производство на разнообразни храни от растителен произход, които са отгледани на територията му.

Качествената храна е приоритет на все повече европейци, казва Шарли Муслин, управител на Аксереал България. Затова и нашата компания се ангажира с отглеждане на разнообразни култури, които осигуряват такава храна. Една от тях е маслодайният лен.

В Европа има голямо търсене на ленено семе

тъй като това, което се внася от трети страни като Канада, Русия, Казахстан, не отговаря на европейските критерии. Затова искаме да правим наше производство, което да е точно това, каквато търсят потребителите.

Маслодаен лен се отглежда в много малко страни – Полша, Франция, Испания и Италия. България също отговаря на почвено-климатичните изисквания на културата. Затова и компанията избира нашата страна, за да развива този безнес.

България е с отлични почвени и климатични условия, допълва Шарли Муслин. Ленът, който може да отглеждаме тук, изцяло отговаря на изискванията. А целта ни е да осигурим добро качество, както и количества, които да предложим на европейският пазар. Искаме не просто да отглеждаме лен, а да го защитим с произход Европейски съюз. Затова и

предлагаме Омегалин, сорт, който има нужните качества

Предвид сериозно нарушения сеитбооборот у нас през последните 20 г., фермерите рано или късно ще трябва да направят по-добро редуването на културите на полетата си. В някои стопанства вече се наблюдават сериозни проблеми, а фермерите им търсят решения. Маслодайният лен е изключително подходящ за включване в сеитбооборота.

През миналия сезон работихме основно с производители от Южна България, тъй като те ни потърсиха, защото имаха проблем със сеитбообращението на полетата си, споделя Шарли Муслин. Все повече фермери започват да търсят култури, с които да разнообразят сеитбооборота си. А в това отношение ленът е подходяща култура.

Маслодайният лен е отличен предшественик за всички култури, които масово се отглеждат в момента. Може да се засява след пшеница, ечемик и т. н. Освен добрите си агрономически характеристики, културата има и много добра физическа, тъй като кореновата система на лена подобрява състоянието на почвата. Сериозно предимство на маслодайната култура е, че прекъсва вредния цикъл на някои болести или неприятели, които се развиват в почвата.

Маслодайният лен е съвсем различна култура от техническият такъв, който някога се е отглеждал в България.

Той се използва основно за храна на хора и животни

Има високо маслено съдържание, около 43-44% масленост, като 63% от тях са Омега-3 мастни киселини. Съдържанието именно на Омега-3 го прави изключително ценен продукт за здравословно хранене.

В Европа маслодайният лен се използва в три направления. Първото е като чист хранителен продукт, като семената се предлагат самостоятелно или в комбинация с други, например в мюсли и т. н. Второто е в хранителната индустрия – за поръска или влагане в хлебни изделия или други продукти. И третото е за храна на животни. Установено е, че в месото на животните, на които в храната е добавен маслодаен лен, се натрупват Омега-3 мастни киселини, което го прави много по-полезно.

Разбира се, за хранителните и здравословни качества на маслодайния лен може да се говори още, но това, което интересува производителите е отглеждането му. И не само технологията, а най-вече реализацията на продукцията, и то на добра цена.

Започваме с добрата новина. Маслодайният лен не е труден за оглеждане, дори казват, че се отглежда лесно. И все пак щом е културно растение, трябва да се спазват добри практики, за да се получи повече и то качествена продукция.

Сеитбата на лена се извършва

много рано - през целия февруари до около 15 март

като срокът е в зависимост от района и климатичните условия през периода. Има изисквания и за подготовката на полетата, и за сеитбата. Фермерите, които решат да заложат на лен, могат да научат повече за технологията от специалистите. Важна е борбата с плевелите, която трябва да се изведе в началните фази, за да се гарантира безпроблемно развитие на младите растения.

Продължаваме с другата добра новина. Със сигурност отглеждането на маслодаен лен не е поредната екзотична приумица. В потвърждение на това е ангажираността на Аксереал да изкупува произведената продукция.

Идеята на Аксереал е да изградим едно добро съвместното сътрудничество, което да бъде от полза както за производителя, така и за фирмата ни, казва Шарли Мусли. Искаме ленът, сорт Омегалин, произведен в България, и който търгуваме на Европейския пазар, да е с отлично качество. Нашият ангажимент е да предлагаме на българските производители качествени семена, които осигуряват добър добив, с гарантирано качество. Съответно, ние изкупуваме ленът, който те са произвели, като очакваме той да отговаря на съответните показатели. По този начин

ние гарантираме сигурен пазар, на тяхната продукция

без риск те да отглеждат нещо, което в последствие да не могат да реализират. Това е успешна стратегия на Аксереал България, която вече приложихме по отношение на пшеница, пивоварен ечемик и твърда пшеница. Смятам, че ще успеем и при маслодайния лен. Затова предлагаме като гаранция договор за изкупуване на продукцията при закупуване на наши семена.

От фирмата уверяват, че изискванията към готовата продукция са напълно и лесно постижими. Това, на което трябва да отговарят семената при жътва, са няколко параметри: да имат минимално маслено съдържание 38%, не повече от 5% чужди примеси, да не са замърсени с мъртви или живи инсекти, да не са спаружени, както и да имат определен процент влажност. Всички търсени характеристики се тестват в лабораторни условия. А получената продукция се почиства допълнително.

Като цяло нямаме притеснения относно реколтата, разяснява Шарли Мусли. През миналата година, когато условията бяха много лоши, получихме много добри резултати. Така че се видя, че тези изисквания са постижими. В сушави условия се получи масленост 42-43-44%, както и достатъчно Омега-3 мастни киселини. Да, добивите бяха малко по-ниски от очакваните, но успяхме да компенсираме производителите. А и

ленът е сравнително сухоустойчива култура

и се справя със засушаванията по-добре от много други.

През миналата години 15 производители от Южна България – Пловдив, Хасково, Ямбол, Бургас са сели маслодаен лен. През тази културата ще пробват и фермери от Северна България, включително Североизточна. Очакванията са повече от добри, тъй като, както споменахме, всички райони в страната са подходящи за отглеждане на лен.

И отново се връщаме на финансовата страна, тъй като тя е водеща за земеделците ни.

Важно е постоянство, не може да си правим изводи от една година, казва Шарли Муслин. Миналата година нямахме проблем с производителите при изкупуването на предложената от нас цена. Тъй като имаха по-ниски добиви, имаше разочарования, но успяхме да ги компенсираме с малко по-висока цена.

Бизнес начинанието ни е добро и трябва да работим с перспектива. Искаме ленът, който произвеждаме в България да бъде защитен като марка с произход ЕС и, който да е с гарантирано качество от България. Нашата цел е да убедим повече производители да се включат в производството му, за да достигнем по-добри условия. С тях гарантираме, че може да произвеждаме повече, да задоволим пазара, съответно да предложим и по-добра цена.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Растениевъдство
Няма снимка

Междинните култури са алтернатива на тютюна

Важно е да се подходи ефективно и да се разработи национална стратегия Известно е вече, защо в Европейския съюз ще бъде намалено тютюнопроизводството до минимум и какво трябва да направят в това

Няма снимка

Нови устойчиви хибриди изместват традиционния слънчоглед

Под 10% са площите по конвенционалната технология Под 10% са намалели площите със слънчоглед у нас, които се отглеждат по конвенционалната технология

Няма снимка

Борбата с плевелите е решаваща за добива

Изборът на продукти за растителна защита трябва да е съобразен със заплевеляването, съветват специалистите на Кортева Агрисайънс Дъждовете и снеговете, които паднаха във всички райони на страната

Няма снимка

Ефективно фосфорно хранене на растенията

Предлагайки оптимални решения, съвременни подходи и използване на най-новите научни открития и практики в областта на земеделието, „Сембодиа“ ООД разполага и предлага изчерпателна база от знания в

Няма снимка

Нов метод за обеззаразяване на семена с активиран въздух

Засега ще се прилага само за ценни култури Първата в света система за обработка на семена с т. нар. "активиран въздух" Aurora Z10 беше представена на специалисти от производителя Zayndu Ltd

Няма снимка

Как растенията да проникват по-дълбоко в уплътнени почви

Културите с по-силни, по-твърди, бронирани с лигнин корени, обещават по-високи добиви Неизвестна доскоро характеристика на корените позволява на някои зърнени растения да развиват по-дълбоки корени

Още от Фермер
Няма снимка

Актуално през март: Наторете и обработете почвата

* Извършва се торене на овощните дръвчета. Препоръчително е да се направи колкото се може по-рано, за да се подпомогне възобновяването на вегетацията на овошките

Няма снимка

Градинарство „на квадратен метър“

По метода семейство произвежда 300 кг разнообразна продукция от половин декар На петнадесет минути от центъра на Лос Анджелис, само на 30 метра от голяма магистрала, сем

Няма снимка

БГ земеделие след Ковид-19 на къде? Ще даде отговор нов научен проект на ИАИ

Какви са последиците от пандемията Ковид-19 върху българското земеделие? Кои бяха най-засегнатите подотрасли и кои са факторите за устойчивост? Какво следва оттук нататък

Няма снимка

Ново поколение оптичен грейдер за немити картофи

Downs CropVision позволява високоскоростно и качествено сортиране преди съхранението с капацитет до 100 тона/час Машината е дело на френския производител на решения за приемане и съхранение на

Няма снимка

Защитете птиците от аскаридоза

Заболяването може да опразни кокошарника Болестта аскаридоза по кокошките се развихря още през март. Ако не вземете мерки, проблеми ще има и през лятото. Птиците се заразяват, когато се хранят

Няма снимка

Дигитализация и трезви реформи да компенсират рестрикциите след 2023 г.

Такъв би бил успешният Стратегически план за развитие на земеделието и селските райони през погледа на известни родни агробизнесмени С пълна пара текат срещите в Министерството на земеделието