Проект за 5 млн. лв. полага основи на модерната наука в услуга на сектора на храните у нас

27 януари 2021 Новини 0 2637
Няма снимка
 

Пловдив ще се превърне в център на научни изследвания в областта на хранителните технологии, селското стопанство, медицинската наука и биотехнологиите, вярва ректорът на УХТ проф. д-р Пламен Моллов. 

Университетът по хранителни технологии (УХТ) даде старт на национален проект за модернизация в науката, съобщават от учебното заведение. Заедно с още 7 партньори - Аграрен университет, Пловдивски университет, Медицински университет, Тракийски университет, Агробиоинститут, Българска агенция по безопасност на храните и AgroHub.bg, ще изградят Национален научно-иновационен комплекс - научна инфраструктура с уникално оборудване за провеждане на изследвания в областта на храните, храненето и здравето и създаване на научно-изследователски потенциал за решаване на задачи от фундаментален и приложен аспект в агрохранителната система, биотехнологиите и медицината. 

Проектът „Научно-изследователска инфраструктура в областта на храни, хранене и здраве, обвързана с участието на България в паневропейска инфраструктура FNH-RI (FNH-RI BUL)“ ще разполага с 5 млн. лв. до 2025 г.  

По него предстои да се изгради стабилно партньорство в различни научни области – хранителни, селскостопански науки и медицински науки, което ще доведе до значими научни резултати. Те от своя страна ще бъдат полезни за бизнеса, не само за разрешаване на съществуващите проблеми, но и ще допринесат за сериозното модернизиране на агро-хранителната верига, биотехнологиите и медицината.

Българският научен комплекс ще е част от паневропейска научна инфраструкрура Food, Nutrition and Health Research Infrastructure (FNH-RI). Тя се координира от Университета на Вагенинген, Нидерландия и включва редица университети и изследователски центрове от 19 страни от Европа и Канада. По този начин Университетът по хранителни технологии ще участва в провеждането на междудисциплинарни изследвания на хранителните навици на Европейските граждани с различна култура на хранене и съответстващото им влияние върху тяхното здраве и устойчивостта на околната среда.

С всичко това Пловдив е на път да се превърне в център на научни изследвания в областта на хранителните технологии, селското стопанство, медицинската наука и биотехнологиите, вярва ректорът на УХТ проф. д-р Пламен Моллов.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Новини
Няма снимка

Времето застудява

Днес през страната ще премине студен атмосферен фронт. Дневните температурите ще се понижат значително и максималните ще са от 3 до 4 градуса в Североизточна България до 11-12 градуса в южните райони

Няма снимка

БГ земеделие след Ковид-19 на къде? Ще даде отговор нов научен проект на ИАИ

Какви са последиците от пандемията Ковид-19 върху българското земеделие? Кои бяха най-засегнатите подотрасли и кои са факторите за устойчивост? Какво следва оттук нататък

Няма снимка

В събота преминава студен атмосферен фронт, на места ще вали

Атмосферното налягане ще се повишава и ще е по-високо от средното за март. През следващото денонощие през страната ще премине студен атмосферен фронт. През нощта облачността ще е значителна

Няма снимка

Китай ще завърши изграждането на национална банка за семена за посев до края на годината

Китай в момента изгражда национална банка за семена на земеделски култури, която се очаква да бъде завършена тази година, каза делегат от националния консултативен орган в четвъртък

Няма снимка

Как да управляваме водите в контекста на Зелената сделка, отговарят експерти на 9 март

Европейската програма за междурегионално сътрудничество "Interreg" организира онлайн семинар за управление на водите в контекста на Зелената сделка.  Семинатър има за цел да обучи най-вече местни и

Няма снимка

Дават на военни заводи и поделения частни земи

Държавата ще може да отчуждава земеделски земи, за да строи на нея военни заводи и поделения. Това стана ясно, след като депутатите приеха промени в Закона за подпомагане на зeмеделските

Още от Фермер
Няма снимка

Предпочитат се устойчиви слънчогледови хибриди

Категорични са специалистите от Кортева Агрисайънс * Какви са предложенията на фирмата за новия сезон Предстои пролетната сеитбена кампания, която започва със слънчогледа

Няма снимка

Кончетата бозаят до 6 месеца

Увеличават теглото си 4-5 пъти, а средният дневен прираст е над 1 кг Бозайният период при кончетата продължава около 6 месеца и всяко увеличава теглото си 4-5 пъти при среден дневен прираст над 1 кг

Няма снимка

В млечното ни козевъдство има много потенциал за нови технологии

Но всичко зависи от това дали държавата ще превърне животновъдството в реален приоритетен сектор, казва д-р инж. Деан Тодоров, председател на Асоциацията за развъждане на млечните породи кози Жени

Няма снимка

Актуално през март: Наторете и обработете почвата

* Извършва се торене на овощните дръвчета. Препоръчително е да се направи колкото се може по-рано, за да се подпомогне възобновяването на вегетацията на овошките

Няма снимка

Градинарство „на квадратен метър“

По метода семейство произвежда 300 кг разнообразна продукция от половин декар На петнадесет минути от центъра на Лос Анджелис, само на 30 метра от голяма магистрала, сем

Няма снимка

Ново поколение оптичен грейдер за немити картофи

Downs CropVision позволява високоскоростно и качествено сортиране преди съхранението с капацитет до 100 тона/час Машината е дело на френския производител на решения за приемане и съхранение на