Макарони за всеки ден

29 януари 2021 Кулинария 0 15939
Няма снимка
1 2 3 4
 

Татарски макарони с месо
Можете да заменяте съставките и подправките
Тайната на невероятно богатия вкус на татарските макарони с месо е в начина на приготвяне на тестените изделия – директно в соса, в който се е готвило месото. Така пастата се напоява не с безвкусна вода, а със сочен сос.

Рецептата за макарони с месо всъщност е по-скоро начин за приготвяне на много татарски ястия, тъй като съставките могат да бъдат заменяни. Така всеки път ще получавате ново и различно ястие. Например, вместо агнешко, можете да използвате всякакво друго месо. Необходимо е само да се следи за времето за готвене.

Можете да експериментирате и с подправките, като добавяте към ястието онези, които ви се струват най-подходящи. Макароните пък могат да бъдат заменени със зърнени храни или картофи. Така ще получите съвършено ново ястие.

Продукти: 500 г агнешко, 400 г тестени изделия, 1 глава лук, 1 морков, 2 домата, 1 връзка магданоз, 3 скилидки чесън, растително масло, сол и млян черен пипер на вкус, подправки за месо на вкус.

Приготвяне: Нарежете месото на кубчета и го сипете в тиган, в който предварително сте загрели растителното масло. Запържете, като бъркате непрекъснато. Месото трябва да се задушава в собствен сос под капака. Нарежете лука на кубчета и го добавете към месото, разбъркайте и след няколко минути добавете нарязаните моркови.

Подправете със сол, черен пипер и подправките за месо. Разбъркайте и оставете да къкри. Ако няма достатъчно сос и месото започне да загаря, добавете в тигана вода.

Нарежете доматите и ги прибавете към месото. Разбъркайте, покрийте с капак и оставете да къкри, като разбърквате от време на време. Нарежете на ситно корена от магданоз и добавете към съдържанието на тигана, разбъркайте. Проверете готовността на месото. Ако то е омекнало, добавете ситно нарязаните листа от магданоз и усилете котлона.

Сипете макароните директно в тигана със соса, в който се е задушавало месото. Ако ястието остане без течност, добавете гореща вода и оставете да къкри, докато пастата се свари. Разбърквайте постоянно и от време на време покривайте с капак.
Когато пастата и месото са готови, добавете смлачкания чесън и разбъркайте.

Съвет: За да приготвите татарски макарони с месо, е най-добре да използвате макаронени изделия от твърда пшеница и да приготвяте цялото ястие в чугунен тиган. Ако нямате такъв, използвайте голям дълбок тиган или подходяща тенджера.

Паста Primavera 

Продукти: 350 г капелини или спагети, зехтин, 2 чаени чаши съцветия броколи, 450 г чери домати, 250 г малки гъби, 420 г артишок от консерва, 2 чаени лъжички чесън на прах, сол и смлян черен пипер на вкус, 3/4 чаши настърган пармезан, пресен босилек.

Приготвяне: Загрейте фурната до 200 °C. Сварете пастата до полуготовност. Отделете една чаена чаша от водата, в която са се варили макароните.

Поръсете тавата за печене със зехтин. Разпределете броколите, доматите и гъбите. Извадете артишока от саламурата, подсушете леко и добавете към останалите зеленчуци. Подправете с чесън на прах, сол и черен пипер и поставете във фурната за 15–20 минути. В средата на готвенето извадете тавата и разбъркайте.

Прехвърлете запечените зеленчуци в тенджерата, където сте варили пастата, добавете пармезана и 1/2 чаша от запазената вода. Поставете на слаб огън и разбъркайте енергично, докато се образува сос. Ако е необходимо, добавете още малко вода.

Сервирайте с босилек и настърган пармезан.

Макарони със скариди и зелен грах 

Продукти: 350 г паста пенне (макарони), 2 чаени чаши листа спанак (2-3 замразени кубчета), 1 ч. чаша листа пресен босилек, 1/3 ч. чаша + 1 супена лъжица зехтин, 1/4 ч. ч. настърган пармезан, 1/4 ч. чаша кедрови ядки или бадеми;, 1 скилидка чесън, сол и прясно смлян черен пипер на вкус, 450 г белени скариди, 1 чаша замразен грах, нарязан червен лют пипер - по желание.

Приготвяне: Сварете пастата до полуготовност. Оставете непълна чаша от водата, в която сте варили макароните, а останалата я изсипете.
Направете песто. С помощта на блендер пасирайте до гладка смес спанака, босилека и 1/3 чаена чаша зехтин. Добавете кедровите ядки (или бадеми), пармезана и смачкания чесън. Подправете със сол и черен пипер.

В тиган на умерен огън загрейте супена лъжица олио. Запечете скаридите за 3-4 минути. Добавете макароните, граха и соса и разбъркайте добре. Налейте 1/4 чаша от водата, в която сте варили пастата и оставете да къкри още малко.

Преди сервиране поръсете с настърган пармезан и по желание чили.

Спагети с гъби и сметана 

Много засищащо, бързо и лесно за приготвяне ястие

Продукти: 300 г спагети, 3 суп. лъж. зехтин, 200 г гъби, 1 глава лук, 125 г сметана, лимонена кора, 2 суп. лъж. лимонов сок.

Приготвяне: Поставете спагетите във вряща подсолена вода. Изключете котлона и изчакайте, докато пастата е готова. Прехвърлете в гевгир, полейте ги със студена вода и изчакайте, докато излишната течност изтече.

Запържете гъбите и нарязания лук в зехтин. Добавете сметаната, лимоновия сок и настърганата кора.

Прехвърлете сварените спагети в дълбок тиган и подправете с гъбения сос. Оставете на умерен огън 2 минути.

Преди сервиране, украсете готовото ястие с клонки магданоз.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Кулинария
Няма снимка

Пет сгряващи супи

С леща и кисело зеле  Тази рецепта ще се хареса на тези, които обичат супи без месо или риба. Имаме нужда от: 100 г леща, 2 картофа, 1 глава лук, 1 морков, 100 г кисело зеле, 20 г доматена паста

Няма снимка

Сгряващи супи

Можете да поглезите себе си и семейството с тези невероятни чорби през студения сезон. Ако навън е студено и облачно, една вкусна и засищаща супа за обяд ще ви помогне да се стоплите

Няма снимка

5 предмета в кухнята, които се използват неправилно

Създателите на много битови предмети са обмислили внимателно и най-малките детайли за по-лесното им използване. Но не всеки знае за допълнителните функции на нещата в кухнята, с които сме свикнали

Няма снимка

Закуската

Важно е дори най-скромната да е вкусна и приготвена с любов Пълноценна и здравословна закуска е най-важното хранене за деня. Тя ни осигурява необходимата енергия и хранителни вещества за нормално

Няма снимка

Романтични ястия за Свети Валентин

Заслужава си да опитате На Свети Валентин всяка влюбена в живота домакиня би искала да зарадва близките си с вкусни и необичайни ястия. Днес ви предлагаме оригинално и романтично меню

Няма снимка

Вкусни торти без печене и мъки за приготвяне на тестото

Тортата е украса на всеки празник или официално събитие, а скоро всички влюбени, или не чак толкова влюбени ще имат повод да почерпят. Чудесно е, когато у дома имате десерт за неочаквани

Още от Фермер
Няма снимка

Преглеждате ли копитата на кравата?

Здравината им пряко влияе на здравето й Задача номер на всеки стопанин е да почиства редовно копитата на кравата. По този начин се отстраняват болестотворните бактерии

Няма снимка

Стимулирайте семената, които никнат бавно

Семената на много от зеленчукови култури поникват доста бавно. Например такива са семената на морковите, а също и на магданоза. При обикновени условия семената на морковите поникват за 20 дни

Няма снимка

Слънчево и до 20 градуса в четвъртък

През нощта ще е ясно. В сутрешните часове на отделни места в Източна България и по поречието на Дунав ще има ниска облачност или мъгла. Утре ще е предимно слънчево

Няма снимка

FendtONE съчетава работата на полето с тази в офиса

С функцията Fendt Task Doc новата концепция за управление улеснява преминаването към автоматизирана и цифрова документация FendtONE, новата операционна система всичко-в-едно

Няма снимка

Вече и електрически хибриди в овощната градина и лозето

Комплектът от четири машини с отличие „Синя кокарда“ на EIMA 2021 може да бъде ефективен инструмент за всеки овощар, градинар или лозар Пролетната кампания до дни започва и в овощарството

Няма снимка

Пресаждане, засаждане и още нещо през март

Започва период на усилена градинска работа и много забавление Чувате ли вече веселите песни на птичките в градината? Блазни ли ви слънчевото време да излезете и да поработите най-сетне сериозно в