С качествени продукти и доставка до адрес биоферма успява в пандемията

09 февруари 2021 Животновъдство 1 16821
Няма снимка
1 2 3 4
 

Тази е формулата за младия фермер Васил Морфов, който отглежда месодайни говеда в  с. Бродилово

Жени Владинова

Пътят, по който поема преди 7 години Васил Морфов, е труден. Той избира да се занимава в сектор месодайно говедовъдство. Но от самото начало досега неговата професионална реализация е история на успеха. И доказва правилото, че когато човек знае какво иска и е упорит в работата си, винаги успява, колкото и да е трудно.

Да припомним кой е Васил Морфов

След завършване на образованието си във Великобритания с диплома по маркетинг от Уелс, Васил Морфов не само че се връща в родината си, но не се прибира в София, а отива в с.Бродилово, общ. Царево. Там успява да изгради сертифицирана биоферма от месодайни говеда по европейски модел.

И след 7 години упорит труд той и семейството му ръководят месодайна биоферма Бродилово – сериозен агробизнес. Още от самото начало Васил Морфов е твърдо убеден, че това, което прави, е верният начин за развиване на бизнеса – устойчив и правилен от екологична гледна точка, не вредящ на околната среда, създаващ екологично чиста храна, съобразяващ се изцяло с нуждите на едно свободно пуснато на паша животно.

Факт е, че западноевропейците масово се връщат към земеделието и животновъдството, затова биофермите им са изключително успешни, твърди животновъдът от Бродилово. Така че дипломата по маркетинг помага и дава много нови възможности, които досега не са прилагани в животновъдството. Още повече че добрият маркетинг позволява да се взимат нестандартни решения.

Какво постига младият фермер

През 2019 г. в стопанството вече поддържа от 80 до около 100 говеда. Умишлено намалява броя на животните, като оставя най-добрите млади майки, с най-изчистени месодайни гени. Очаква нарастване на стадото поради факта, че има много юнички, които тепърва ще зарадват стопанина си с поколение.

За Васко и семейството му –майка му и баща му, е важно да усвоят по-добре практиките и процесите по гледане на пасищни животни. Декарите в стопанството са около 2200. От самото начало планира бавно разширяване на стопанството, но за да се получи това, трябва сериозна инвестиция в ново по-тежко техническо оборудване за справяне с прекомерното залесяване на земеделските площи.
Когато започва, земята е обработваема в преходен период за превръщане на орна земя в постоянно затревени площи. Предстои и сертифициране на пасищата по мярка 11 биологично земеделие. Васко Морфов успява да реализира и тази своя цел. Земята преминава успешно от орна в пасища, които всяка година стават все по-продуктивни, с по-добра тревна покривка, по-малко плевели и повече стойностни тревни видове за паша като трифили и различни видове ядливи едногодишни растения. Пасищата преминават и преходния период за био и са вече напълно биосертифицирани. Това прави възможно и животните да са също такива.

Но Васил Морфов има нови планове за фермата и те са за

увеличаване на поголовието на стадото

с поне 50% в следващите 2-3 г. «Мога уверено да кажа, че направихме голяма крачка напред по много направления през изминалите години– управление на стадото и пасищата, развитие на локален пазар за нашите продукти», споделя младият фермер.
Но ето че на 7-ата година се появи пандемията от Ковид-19, която продължава вече 1 година. Тя бе много тежка за повечето фермери у нас. Оказва се обаче, че работата и реализацията на готовата продукция във биоферма Бродилово е така организирана, че те

нямат проблеми с пандемията

Затова е най-добре младият фермер да ни разкаже как работи биофермата му през изминалите 365 дни на 2020 г.

- Колко месодайни говеда отглеждаш към момента и от кои породи? Имаше планове за увеличаване на поголовието на стадото с поне 50%?

- Отглеждаме около 100 млади майки от породите Херефорд и Абърдийн Ангус. Разплодните ни бици са със сертификат за родословие и порода и сме щастливи, че се решихме да направим тази немалка инвестиция.

Тази година цялото стадо е от около 180 глави, като очакваме нови 70 попълнения в следващите няколко месеца. Доволни сме от естествения растеж на стадото и вярваме, че това е верният път към генерично увеличение на поголовието.

- В каква степен пандемията повлия на поддържането на стадото? Има ли проблем с намирането на работна ръка?

- Ковид-19 по никакъв начин не промени процесите и начина, по който организираме работата около гледането на животните. Там процесите са постоянни и не се влияят от пандемии, празници и политика.

А начинът, по който поначало работим и продуктите ни достигат до хората –

доставка до адрес се оказа предпочитан метод и по време на пандемията

Ние се радваме на все по-голям интерес и добри отношения между нас и клиентите ни, за което полагаме усилия взаимно.
В крайна сметка, мисля, че създалата се ситуация накара все повече хора да разберат нуждата от здрава храна, доверие между производители и клиенти и ги накара да търсят истинските и чисти продукти.

-Как се справяш с правилното менажиране на пашата и полетата за пашуване?

- Откакто отглеждаме пасищни говеда, ние следваме принципа на ротационното пашуване. Във ферма Бродилово стадото се мести на ново пасище на всеки 2-3 дни и за момента общата площ на пасищата ни от около 2000 декара са достатъчни за големината на стадото. Разбира се, през лятото се надяваме на дъжд, за да може тревната покривка на пасищата да се радва на бърз растеж.

- От самото начало за теб бе приоритет локалната търговия – Бургас и Черноморието, както и образоването на крайния клиент в избора му на качествено българско говеждо месо. Сви ли се пазарът на месо и как компенсираш намаленото търсене поради липса на туристи вече цяла година?

- За нас локалната търговия е основен приоритет. Затова и скоро обновихме и разширихме фермерското ни магазинче в Бургас. Не мога да кажа, че нашият пазар се е свил, даже обратното -

вече имаме все повече нови клиенти

от Пловдив, Варна и София, за където организираме доставки регулярно, следвайки противоепидемичните мерки.
Успяваме да реализираме всичката си продукция директно към крайни клиенти. За това, разбира се, полагаме големи усилия. И доверието и разбирането, което сме изградили с приятелите ни – нашите клиенти, се отплаща.

- Прилагайки добри менажерски практики, през 2020 г. организира работата си така, че производството и пазарът да се движат ръка за ръка, което е добра база за развитие за всяка ферма. За това помогна страницата ти във фейсбук – «Ферма Бродилово», където клиентите се информират за достъпни продукти и доставки. Все още ли работиш по този начин?

За комуникация с клиентите ни използваме каналите на социалните мрежи 

- Фейсбук група, страница, мейл и по телефона. Твърдо вярваме , че директната комуникация е най-верният начин за създаване на успешни и дълготрайни взаимоотношения. Отскоро функционира и новият ни сайт www.fermabrodilovo.com, където всеки може да намери информация за нас и това, което правим, да направи поръчка или да се порадва на снимкова галерия.

- Продължаваш ли да предлагаш премиум продукт и да си в по-горните ценови класове?

- Целият ни екип от биоферма Бродилово много държим на качеството на продуктите ни. И виждаме, че това се оценява от хората. Когато предложиш продукт на най-високо качество, то се намира цяла група от хора, които оценяват това, което си направил.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Животновъдство
Няма снимка

Животновъди получиха близо 21 млн. лева по de minimis за изхранване на животните

Държавен фонд „Земеделие“ преведе вчера близо 21 млн. лева (20 764 862 лв.) на 12 589 стопани по помощта de minimis за изхранване на животни. Субсидии получиха животновъдите, отглеждащи крави, юници

Няма снимка

Срив в изкупната цена на биволското мляко

При 1,20-1,30 лв./л преди пандемията сега биволовъдите получават 0,80-1,00 лв. * Кои са проблемите в сектора и могат ли да се разрешат, коментар на проф

Няма снимка

Испания - най-големият износител в Европа на свинско месо за Китай

Жени Владинова Онлайн форматът на изложението EuroTier се проведе от 9 до 12 февруари с интересни мнения за производството на Стария континент Отправната точка е Китай

Няма снимка

Гангренозният мастит „бракува” високомлечните овце

Загубите са големи, но неизбежни заради трайно изменената млечна жлеза, напомня доц. д-р Никола Методиев Гангренозният мастит е тежко протичащо инфекциозно заболяване при лактиращите овце

Няма снимка

Кои са приоритетите за всеки свиневъд?

Това са максимално тегло на новородените и висока млечност на майката - постигат се с качествени фуражи За да се управлява правилно свинефермата, фермерът трябва да е наясно с физиологията на

Няма снимка

Свиневъдството има потенциал да се възстанови до края на 2022 г.

За това са нужни редица мерки, подчертават в ново изследване експерти на ИнтелиАгро Свиневъдството има потенциал да се възстанови на нивата отпреди кризата до края на 2022 г

Още от Фермер
Няма снимка

Сеят се разсадите за масово производство

През втората половина на февруари и в началото на март се сеят разсадите за т. нар. средноранно производство, което е най-масово застъпеното в дворните градини

Няма снимка

Междинните култури са алтернатива на тютюна

Важно е да се подходи ефективно и да се разработи национална стратегия Известно е вече, защо в Европейския съюз ще бъде намалено тютюнопроизводството до минимум и какво трябва да направят в това

Няма снимка

Младите растения са чувствителни към водата

Преполиването провокира сечене Често при отглеждането на разсад се явява т. нар. лъжливо сечене, което се причинява не само от болести, но и при неправилни грижи - ниски температури или неправилно

Няма снимка

Дават на военни заводи и поделения частни земи

Държавата ще може да отчуждава земеделски земи, за да строи на нея военни заводи и поделения. Това стана ясно, след като депутатите приеха промени в Закона за подпомагане на зeмеделските

Няма снимка

Над 20 градуса е днес и утре

Атмосферното налягане ще бъде по-ниско от средното за март. През нощта ще бъде ясно и в повечето райони почти тихо. В сутрешните часове на отделни места в равнините и котловините с краткотрайна мъгла

Няма снимка

Балконът - любимо място за отдих

Вашият балкон, или тераса може да се превърнат в любимо място. Условията, в които живеем, доказват, колко важно е всяко уединено външно пространство. Възможно е да освежите външния вид на малък