Преходът към NO-TILL - мисия възможна: ADX Air Drill 49/19 сее и есенници, и пролетници

22 февруари 2021 Агротехника 0 5085
Няма снимка
Сеялките на Agrometal са пример за висока производителност
1 2 3 4 5 6
 

Иван Иванов, управител на Агротайм, казва: след като преминаваме към друга технология, трябваше и избрахме най-подходящата за целта сеялка - при нея семето има оптимален контакт с почвата

No-Till технологията има своите особености и стриктни правила. Едно от най-важните ѝ предимства, освен запазване на структурата и влагата в почвата, е и в това, че създават условия за добро смесване на растителните остатъци с горния почвен слой. Освен това при директните обработки се постига пълно покритие на сеитбеното пространство. Сеялките за директна сеитба осигуряват безпроблемна работа при сеитба с висока скорост върху всякакви стърнища. В този смисъл те са твърде необходим инструмент за постигане на максимални резултати от агрономическа гледна точка. При безорните технологии, добавят нотилърите, тази

машина е най-важната в технологичната верига

на земеделското производството. Така смята и Иван Иванов, управителят на голямата фирма Агротайм, гр. Исперих. Той обясни защо точно с аржентинската директна сеялка AGROMETAL ADX Air Drill 49/19 с торовнасяне ще започне през март сеитбата в слънчогледовите и царевичните ниви на дружеството.

По силата на приетия и влязъл в сила от миналата година петгодишен план на компанията тя ще пренастрои своята производствена дейност в растениевъдството и ще премине изцяло на безорни технологии. В резултат на това повече от една година специалисти на Агротайм са извършили

много сериозно и внимателно проучване

на комплекта машини за No-Till. Маркетингът се е прострял от Южна Америка през САЩ, Канада и Европа, за да достигне до Австралия. Отгледани са били, и документално, и пряко голям брой различни типове директни сеялки, като вниманието е било насочено преди всичко към страни, където безорната технология е най-добре развита поради наличието на огромни обработваеми площи, особено в зони от типа на пампаси и прерия.

Изборът е паднал върху машините на аржентинската, непозната у нас, фирма за селскостопанско машиностроене AGROMETAL с 50 години опит в механизацията на директната сеитба, непозната досега у нас. Иван Иванов отбеляза:

След като преминаваме на съвсем различна технология решихме и избрахме най-подходящата за целта сеялка - и за есенни, и за пролетни култури. При нея семето има оптимален контакт с почвата. Разположен в сърцето на аржентинските пампаси, заводът на AGROMETAL е открит през май 2004 г. и е един от

най-модерните и популярни в Латинска Америка

с екип от 370 инженери, технолози и оператори. В него се използват последно поколение индустриални технологии за различните процеси.
Резултат от гъвкавата симбиоза между съвременното агро- и електронно инженерство, уточнява Иванов, ADX-Air Drill 49/19 е истински пример на висока производителност и отговаря на изискванията, нараснали заради ковид кризата, за намаляване себестойността на продукцията и достигане на нужната в днешно време конкурентоспособност.

Още през есента на 2020 г. избраният от спецовете и консултантите на Иванов модел ADX Air Drill 49/19 е направил първия си сеитбен заход върху Агротайм полета с пшеница.

Премиерата е била много успешна

и сега през март отново директната сеялка ще работи и ще засее декарите със слънчоглед и царевица на фирмата.

Попитахме г-н Иванов, това възможно ли е: една и съща машина да извърши и двата вида сеитба? С утвърдителния си отговор управителят ни разясни, че всеки един фермер с по-развит машинно-тракторен парк може сам да направи пренастройка на сеялката и тя да работи отлично и в редови култури. Така мениджмънтът на Агротайм е решил, че след като се търсят продуктивни No-Till машини, продукцията на AGROMETAL е напълно подходяща за нашите нотилъри, а неин официален

представител за България ще бъде Агротайм Техник

дъщерна фирма за внос на иновативна агротехника с база в гр. Исперих в Лудогорието и със значителен ареал на дейност в Северна и Източна България.

Както ни съобщиха допълнително от отдела за развитие на AGROMETAL концернът е успял да материализира 50-годишния си опит в областта на сеитбената техника в тази високопроизводителна директна сеялка с торовнасяне. Серията ADX-Air Drill се различава от предишната APX по това, че позволява да се сее фино (дребно) и по-едро (грубо) зърно. При това машината достига високо качество за финото с пневматична система и за по-едрото - с механична система. Гъвкавите изсяващи ботуши и монтираният клапан на зърнения бункер позволяват точно копиране на терена на всякакъв вид стърнища и прецизно попадане на семето в подготвеното за него балансирано посевно легло.

Плод на съвременното дигитално инженерство, 12-редовата сеялка ADX-Air Drill 49/19 с работна ширина 9 м и междуредие 70 см е краен (за момента) продукт на high технологии за висока продуктивност. Тя е снабдена с

иновативна система за сгъване на ботушите

и на сеещата секция, което позволява да се транспортира без разглобяване, а ширината ѝ от 3,5 м дава възможност за безпроблемно движение по пътищата. Система за прехвърляне на тежестта намалява почвеното уплътнение по центъра на машината, като разпределя теглото на сеещите апарати равномерно. За да се осигури еднакво покълване по всички линии, колелата се поставят пред изсяващите апарати. Високата ѝ продуктивност оптимизира работния процес и осигурява пълното използване на кратките сеитбени прозорци.

Единичната система за копиране на терена намалява времето за сеитба. Осигурен е

автоматичен, чрез компютърни системи

мониторинг на линиите за сеитба, за торене и осигуряване на прецизност в променливата норма в употребата на използваните суровини. Необходима е тяга от 350 к.с. и нагоре в зависимост от състоянието на почвата и нейния тип, какъвто, например, е тракторът на Case IH от серията Magnum.

Сред предимствата и най-важните технически характеристики на сгъваемата сеялка ADX-Air Drill, представена вече на българския пазар от Агротайм техник, доминират няколко важни технически характеристики:

- перфектно се адаптира в различни култури;

- постига отлични резултати на всякакви почви;

- прецизно сее по-дребно и по-едро зърно при висока скорост;

- компютър задава сеитбената или торова норма на базата на заложени почвени карти;

- нормата на сеитба може да се променя в движение;

- ADX Air Drill 49/19 се „сгъва“ от работно в транспортно положение за 120 секунди;

- перфектно копира терена, независимо от растителните остатъци на повърхността.

ADX-Air Drill 49/19 позволява три варианта на работа. При първия скоростта се регулира от въртеливото движение на притъпкващото колело, свързано към датчик. Втората опция е работа с GPS датчик, който контролира скоростта. Третата възможност се изразява в задаване чрез компютъра на постоянна скорост, с която сеялката работи. При този вариант скоростта контролира количеството семена, които се подават.

Във всеки семепровод има сензор

който отчита дали семето наистина попада в почвата.
Междуредията се коригират в зависимост от нуждите на земеделеца. Целият капацитет на бункера от 6100 литра може целево да се използва само за сеитба на семена. Ако е разделен, капацитетът е 3660 л за семена и 2440 л за торове. Управлението на машината става посредством компютър CS-ORO TIM с платформа „Seed Sense 20/20 Precisiоn Planting“, монтирана в кабината на трактора. На компютъра на сеялката операторът с лекота задава сеитбената и торовата норма, които могат

в движение да се променят

благодарение на наличните в компютъра почвени карти.

Гъвкавите ѝ активни брани и изсяващи агрегати, мониторингът на редовете и междуредията, едновременното торене и управление на сеитбената норма са гаранция за надеждността на сеитбата. Такава е целта и на уникалната система, която позволява плътно копиране на терена във всякакъв вид стърнища. Всички системи за контрол на прецизността са електронни и леки за поддръжка. Маркирите за сеитба, свързани с технологията ISOBUS позволяват, когато сеялката сее и тори едновременно, операторът да има пълен контрол върху изсяването и полагането на семето в семенните легла, спазвайки точно зададената дълбочина и разстояния между редовете.

ДОПЪЛНЕНИЕ

Иван Иванов, управителят на Агротайм, сподели, че сумирани, всички показатели и технически данни заедно с отличното съчетание на „цена-качество“ са най-добрият атестат за ADX Air Drill 49/19. Със сеялката се намаляват сроковете, оптимизират се времевите прозорци и се подобрява осезателно рентабилността на продукцията и конкурентоспособността на фермера. Това е доказано по мащабните полски площи на Аржентина, обработвани преди всичко по No-Till технологията. Те са добре балансиран инструмент за точна, интензивна работа и солидна основа за бъдещия висок добив. Убеден съм, че сеялката ще бъде добър помощник за българските фермери, преустройващи своето зърнено производство върху принципите на No-Till. Защото гарантира безупречна сеитба, засяване на повече декари за сезон и икономия на време. Спестява разходи от поддръжка и допълнителни обработки. Затова нейният избор е твърде важен, а с машините на Agrometal земеделците могат да са спокойни за бъдещата си реколта, изтъкна г-н Иванов.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Агротехника
Няма снимка

FendtONE съчетава работата на полето с тази в офиса

С функцията Fendt Task Doc новата концепция за управление улеснява преминаването към автоматизирана и цифрова документация FendtONE, новата операционна система всичко-в-едно

Няма снимка

Вече и електрически хибриди в овощната градина и лозето

Комплектът от четири машини с отличие „Синя кокарда“ на EIMA 2021 може да бъде ефективен инструмент за всеки овощар, градинар или лозар Пролетната кампания до дни започва и в овощарството

Няма снимка

МАШИНА СЪС СТИЛ: Steyr Konzept спечели награда за дизайн

Това е единственият трактор сред финалистите на Good Design през 2020 г. На Steyr, първокласната марка от семейството трактори на CNH Industrial, беше възложено да покаже потенциалния трактор на

Няма снимка

Робот събира плодовете в Япония

Новият разработен прототип се справя със същата скорост като човек Индустрия за овощни дръвчета в Япония изпитва все по-голям недостиг на работници и застаряване на съществуващите

Няма снимка

Зърнокомбайните Fendt вече и с адаптери Geringhoff

Тези хедери са отлично допълнение към съществуващата ни гама и вече можем да предоставяме решения за всички наши клиенти, сподели Кристоф Грьоблингхоф

Няма снимка

Организаторите на Agritechnica 2021 очакват над 2000 изложители

Според DLG (Германско земеделско общество) за водещото световно изложение за селскостопанска техника Agritechnica 2021 има признаци за „много добро участие на производители на селскостопански машини

Още от Фермер
Няма снимка

Преглеждате ли копитата на кравата?

Здравината им пряко влияе на здравето й Задача номер на всеки стопанин е да почиства редовно копитата на кравата. По този начин се отстраняват болестотворните бактерии

Няма снимка

Стимулирайте семената, които никнат бавно

Семената на много от зеленчукови култури поникват доста бавно. Например такива са семената на морковите, а също и на магданоза. При обикновени условия семената на морковите поникват за 20 дни

Няма снимка

Слънчево и до 20 градуса в четвъртък

През нощта ще е ясно. В сутрешните часове на отделни места в Източна България и по поречието на Дунав ще има ниска облачност или мъгла. Утре ще е предимно слънчево

Няма снимка

Пресаждане, засаждане и още нещо през март

Започва период на усилена градинска работа и много забавление Чувате ли вече веселите песни на птичките в градината? Блазни ли ви слънчевото време да излезете и да поработите най-сетне сериозно в

Няма снимка

Кокедама - японско изкуство с растения

Как да я направим в домашни условия?  Отглеждането на растения за украса е неразривно свързано с изкуството. Спокойно можем да кажем, че градинарите са творци в истинския смисъл на думата, нали

Няма снимка

През март се дават препарати срещу метил

Прието е в нашата страна 2 пъти годишно да се третират овцете срещу заболяването метил. Есенно време - октомври и ноември, и през март на овцете трябва да се дават препарати срещу метил