Болести по доматите

Въпрос от: SPetrov4036
Рубрика: Зеленчуци

Здравейте, не мога да определя от какво точно боледуват доматените растения. Започва със завиване на листата в основата, после увяхва върха и се появяват кафяви петна по надлъжната част на стъблото и по плода. На върха листата на растенията изглеждат втрънчени и заострени като бодили. Това гъбно заболяване ли е или вирусно заболяване и с какво да третирам посевите срещу болестта?

Български фермер отговаря:
Петната със сигурност са симптоми на картофена мана. Завиването на листата по вероятно е резултат на неблагоприятни стресови условия. Едва ли е вирусно заболяване, тъй като то е придружено и с друга симптоматика. Трябва да напръскате доматите със системен лекуващ фунгицид.
Виж повече

Проблем с прасковата

Въпрос от: mari_74
Рубрика: Овошки

Здравейте, в двора имам праскова, по зелените плодове забелязах черни петна като посипани със сажди,но тези петна не се изчистват,като ги потъркам.Каква може да е причината за това?Пръскам редовно със Скор,Топсин и различни инсектициди.

Български фермер отговаря:
Описанието не е достатъчно, за да се определи на какво с дължи това. Трябва да прегледате листата, а също и по-добре плодовете, за да установите дали се касае за болест или неприятел. По принцип фунгицидите, които сте посочили, са подходящи за контролиране на болести по прасковата.
Виж повече

Райска ябълка

Въпрос от: jJanaPetkova
Рубрика: Овошки

Райската ни ябълка беше отрупана с плод, който започна да капе и сега останаха съвсем малко. На какво се дължи това и с какво да пръскаме дръвчето.

Български фермер отговаря:
Райската ябълка е много влаголюбива култура. Най-големи са потребностите и от вода по време на наедряване на плодовете. Това е една от възможните причини за опадването на плодовете, в случай че точно тогава не сте поливали. Друга причина могат да са и високите температури тази пролет, които в съчетание с липса на почвена влага причиниха стрес и на други овошни видове.доведоха до стрес и други овощни видове. Райската ябълка не се напада от болести и неприятели и не се налага пръскане. Есента след листопада направете основно торене на дървото с комбиниран тор, съдържащ фосфор и калий.
Виж повече

Измръзнали картофени растения

Въпрос от: Christova
Рубрика: Зеленчуци

Здравейте, В началото на седмицата имаше мраз и листата на картофените насаждения измръзнаха, за Германия става дума. Изглеждат като попарени с вряла вода. Има ли шанс да се оправят ида станат картофите или да ги вадя и садя нови? Благодаря Ви!

Български фермер отговаря:
Ако почерняват, трудно ще ги спасите. Късните мразове са опасни за картофите. Ако са само оклюмали, опитайте бързо да ги подхраните с листен тор.
Виж повече

пръскане на домати

Въпрос от: Marianka
Рубрика: Зеленчуци

Пръсках домата с Шавит и след това се появиха бледокафяви жълтеникави петна по листата. На какво се дължи това?

Български фермер отговаря:
Петната може да се следствие на предозиране, както и на неправилна употреба на продукта, ако се предположи, че той е причината. Петната могат да са причинени още от вредители, дефицит на хранителни елементи, неблагоприятни фактори и др. Шавит не е регистриран за употреба при домати. Използва се основно при овощни и лозя.
Виж повече

Старо лозе

Въпрос от: RAYNA
Рубрика: В лозята

Здравейте! Опитвам се да поддържам старо лозе на около 40 г. Последните 2 години тръгва много добре, но след леко наедряване на зърната за много кратко време започват да изсъхват заедно с чепките. Напоследък го пръскам с РИДОМИЛ ГОЛД и НУРЕЛЕ против листозавивачката. Сега го изрязах душмански, пъпките започнаха да набъбват. Уместно ли е сега да го напръскам и с какъв препарат?

Български фермер отговаря:
Смята се, че причина за съхненето по чепките е нарушеното съотношение между елементите калий, калций и магнезий. За да се намалят загубите от съхненето на чепките, лозите могат да се пръскат една седмица преди цъфтежа с Калциев хлорид - 0,5% или с Магнезиев хлорид - 0,5%. При спиране на растежа на леторастите и в началото на узряването лозите се пръскат с Магнезиев сулфат - 0,5%. С работния разтвор трябва добре да се напръскват листата и гроздовете. Третирането да се провежда рано сутрин, привечер или след дъжд, когато влажността на въздуха е по-висока. Пръскането на лозята срещу маната допринася за намаляване на загубите от съхненето на чепките и гроздето.
Виж повече

Какъв сорт е?

Въпрос от: kircho007
Рубрика: В лозята

Видях снимка на дунавска гъмза/тук в сайта/. Листата и бяха оцветени в червено. Имам подобна лоза/винена/, наесен листата и също стават червени. Има ли друг такъв сорт/винен-червен/, чиито листа да стават червени наесен?

Български фермер отговаря:
На някои от директните сортове листата също стават червени, но мноо често е от климатични промени и дефицит или излишък на елементи.
Виж повече

Ябълки Муцу

Въпрос от: rediana
Рубрика: Агробизнес

Здравейте. Имам ябълки Муцу,много добре балансиран вкус,но тази година ябълките нямат захарност и са блудкави. Каква е причината ?

Български фермер отговаря:
По принцип сортът Муцу има сочно месо, което е леко сладко, но и с подчертан киселичък вкус. Колкото до вкусовите качества на ябълките, независимо от сорта, те зависят от климатичните условия през вегетацията, както и от грижите, които са положени за дървото, а също и от момента на беритба. Недостатъчната захарност може да е в резултат от по-малко слънце, както и от някои болести, които водят до промяна на консистенцията на месото и съответно до вкусовите му качества.
Виж повече

Младо вино

Въпрос от: ivankaynarov
Рубрика: В лозята

Слага ли се в червеното вино серниста киселина, след като се източи от джибрата, или не ? Ако се слага, каква е пропорцията, т.е. колко грама от сернистата киселина на колко вино ?

Български фермер отговаря:
Оптималните дози серен двуокис до голяма степен зависят от захарното съдържание и здравословното състояние на гроздето и температурата. При нормална температура и здраво грозде дозите от серен двуокис варират от 5 до 8 г за 100 кг гроздова каша, респективно за 100 л мъст. Ако температурата по време на гроздобера е ниска, трябва да се използват ниски дози - 5-6 г за 100 кг грозде или 100 л мъст. Подходящи форми серен двуокис за ползване при домашни условия са сернистата киселина и калиевият метабисулфит. Сернистата киселина е безцветна течност с остра задушлива миризма и съдържа средно около 5-6% серен двуокис. Тя обаче е нестабилна и от нея непрекъснато се отделя серен двуокис, което налага да се съхранява в добре запушени съдове. Освен тва при боравене с нея трябва да се внимава, защото отделящият се серен двуокис може да предизвика задушаване. Необходимото количество серниста киселина се определя от количеството на гроздето /гроздовата каша или мъстта/, които ще се сулфитират. Пример: Ако трябва да се внесат 8 г серен двуокис за 100 кг каша или за 100 л мъст при концентрация 5%, се прави следното изчисление: разделя се определената доза от 8 г на концентрацията 5% и се получава 1,6, което се умножава по 100 и се получава количеството серниста киселина в мл за 100 кг гроздова каша или 100 л мъст - това е 160 мл серниста киселина. Калиевият метабисулфит е бяло кристално вещество - той съдържа 50% серен двуокис. Затова при определяне на дозата се взема два пъти по-голямо количество. Пример: Ако сме определили доза от 6 г серен двуокис за 100 кг гроздова каша или 100 л мъст, за сулфитиране ще вземем 12 г калиев метабисулфит. Сулфитирането става, като като калиевият метабисулфит първо се разтвори в малко вода или мъст, след което се внася в кофа, пълна с мъст. Разбърква се добре и се излива в съда с кашата или мъстта. Размесва се чрез бъкане или претакане. Внимание! Серниста киселина може да се набави от винарски предприятия или от специализирани магазини. Калиевият метабисулфит - от специализирани магазини. Кога се използва серниста киселина в гроздовата каша Сернистата киселина се употребява за бистрене и стабилзиране на виното. Когато се използва за влагане в кашата или мъстта, определеното количество първо трябва да се внесе в кофа с мъст. Разбърква се добре и се налива в гроздовата смес. Когато сернистата киселина се внася в гроздова каша, размесването трябва да става чрез претакане - от канелата на кацата се изтака мъст и се връща върху кашата. Претакането да продължи, докато цветът на мъстта се измени - т.е.избледнее. Когато се сулфитира мъст, размесването да става чрез разбъркване с дървена пръчка.
Виж повече

Пукане на зърната на гроздето

Въпрос от: ivankaynarov
Рубрика: В лозята

На какво се дължи пукането на зърната на гроздето през този месец юни? Искам да уточня - зърното е пукнато, без по него да има какъвто и да било налеп или други следи на оидиум. С какво трябва да се пръска при това положение?

Български фермер отговаря:
Зърната се напукват по две основни причини - от оидиум, и от преовлажняване. Докато в първия случай става дума за заболяване, което Вие твърдите, че няма, то във втория - при преовлажняването, трябва да се каже, че то е преодолимо. Т.е. не бива да бъдат обвинявани някои сортове, че имат тази склонност. Опитът е показал, че вследствие на повече влага, първо се напукват зърната на едрозърнестите сортове, и то тези, които имат светла окраска. В по-малка степен се напукват зърната на тъмно оцветените сортове. Във фаза прошарване и малко след това можете да си позволите едно-две пръскания на лозите и асмите с торове. Те трябва непременно да съдържат калций, защото именно този елемент подобрява здравината и еластичността на тъканите.
Виж повече
Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация