Не се очакват слани, но ще превалява

28 септември 2020 Времето
0
0

Условията ще са добри за почвообработки и за развитие на засятата зимна рапица

След топлото и сухо време от началото на септември, което възпрепятстваше качествените предсеитбени почвообработки и създаваше неблагоприятни условия за началните етапи от развитието на засетите със зимна рапица пoсеви, в края на изтеклия период настъпи промяна в агрометеорологичните условия и на много места в Западна и Централна България паднаха валежи.

През първата половина от следващия седемдневен период на много места в Западна, Централна и Североизточна България отново се прогнозират валежи и подобрение на овлажнението в горните почвени слоеве и на условията за дълбока оран и предсеитбени обработки. Очакваните валежи ще осигурят нужната влага за поникването на засетите посеви със зимна рапица.

В края на септември при лозата и късните овощни видове ще се наблюдава консумативна и технологична зрелост. Навременното прибиране на плодовата реколта осигурява по-дълготрайното й съхранение и запазва високото качество на узрелите плодове. Периодът съвпада с времето за засяване на разсада предназначен за предзимно засаждане на главестото зеле.

Условия за образуване на слани не се очакват, което ще даде възможност за получаване на допълнителна продукция от зеленчуците от късното полско производсвто. През втората половина на периода, когато се прогнозира относително сухо и слънчево време, условията ще са подходящи за реколтиране на късните хибриди царевица и слънчоглед.

През периода започват да текат агротехническите срокове за сеитбата на зимни житни култури в различните райони на Северна и Южна България.

Седмична прогноза

Денят ще започне със слънчево време и краткотрайни намалени видимости в Добруджа, които предиобед ще се разсейват.

Следобед от северозапад ще се заоблачи и през нощта срещу петък над страната ще има значителна облачност, без валежи.

Вятърът ще бъде от северозапад слаб. Максималните температури ще бъдат от 14 до 17, по Черноморието до 12.