Зеленчуци

Няма снимка

Най-честите грешки при разсада

Произвеждането на разсад не е толкова сложно, но все пак изисква доста знания. Сложността идва от това, че растенията са все още малки и повече трябва да се внимава като се работи с тях.

Няма снимка

Сеитбата на открито започва с най-студоустойчивите зеленчуци

Със затоплянето на времето и най-вече с просъхването на почвата започват сеитбите на открито в градината. Много важно условие е почвата да може да се обработва, без да е кална.

Няма снимка

Подготовка на лехите за салати и марули

Ако сте отгледали разсад на салата и маруля, предстои да ги разсадите след втората половина на март. Ето защо отсега подгответе почвата, за да сте готови. Акценти: . Прекопайте и подравнете почвата.

Няма снимка

За ранни картофи се използват рътени клубени

За да се засадят картофите, почвата трябва да е поне малко затоплена. Ако садите в студена почва, клубените няма да поникнат, а ще чакат условията да станат по-благоприятни. Засаждане .

Няма снимка

Сейте киселец и лапад

Киселецът и лападът са листни зеленчуци, които растат бързо, вкусни са, а и много полезни. И още: . От тях може да се добиват пресни листа в различни периоди от годината. .

Няма снимка

Актуално в лехата

Ако през есента не сте наторили, може да го направите сега. След това задължително обработете почвата. Подготвяйте почвата за засяване и засаждане на пролетните култури.

Няма снимка

Коя почва е най-подходяща за различните зеленчукови видове

Кога и с колко е препоръчително да се торят отделните култури Главесто зеле Подходяща почва Средно тежка, проветрива, влагоемна, с неутрална реакция.

Няма снимка

Добре угнил оборски тор за растенията

Най-често използвания органичен тор е оборският тор. В него се включват постелката, твърдите извержения и урината на животните. Тази смес обаче не се използва веднага за торене,

Няма снимка

Как се групират зеленчуците според изискванията им към околната среда

1. Температура Температурните условия оказват съществено влияние върху встъпването на растенията във всички фази от тяхното развитие - покълване, поникване, цъфтеж, опрашване, оплождане.

Няма снимка

Артишокът се засажда през май

Разсадът от артишок се засажда на постоянно място в градината в средата на май. Растенията се засаждат при разстояния: 80 х 80 см или 100 х 100 см. .

Няма снимка

Как да отглеждате артишок

Артишокът се отнася към топлолюбивите зеленчукови култури. Ако ще го отглеждане, първо трябва да произведете разсад. Най-удобно е да засеете семената в сандъчета. Поставете съда в топло помещение.

Няма снимка

Как се отглежда воден лук

Водният лук е предпочитан при приготвяне на салати, тъй като е по-сладък и вкусен в суров вид. Водният лук или каба, както често се използва в практиката, се отглежда чрез разсад.

Няма снимка

Засейте пролетни репички

Предстои да засеете пролетните репички. Тъй като са кореноплодна култура, задължително трябва да спазвате някои условия, за да получите качествена продукция: . Внимавайте с дълбочината са сеитба.

Няма снимка

Грижи за разсада в оранжерията

Обикновено оранжерии в този сезон се използват за отглеждане на ранни разсади на зеленчуци и цветя. При тях растенията не се засаждат директно в почвата, а се правят няколко стелажа,

Няма снимка

Коя почва е най-подходяща за различните зеленчукови видове

Домати Подходяща почва Дълбока, влагоемна, рохкава, топла. Препоръчително е да е глинесто-песъчлива или песъчливо-глинеста, с високо съдържание на хранителни вещества.

Няма снимка

Обеззаразете семената на морковите

Много често градинарите си остават семена от моркови, които са отгледали в градината, и които да засеят през новия сезон. При зараза от предходната година,

Няма снимка

Засейте моркови

За да получите по-ранна продукция от моркови, засейте семената сега. Това може да направите през няколко дни, за да вадите на етапи. . За морковите изберете слънчево място. .

Няма снимка

Летният чесън се сади сега

С просъхването на почвата и повишаване на температурата се засажда и летният чесън. Той има по-дребна луковичка. Тя е съставена от по-дребни и повече на брой скилидки.

Полезни съвети
Няма снимка

Защо да компостираме?

Един общ проблем за всички градинари, включително тези, които отдъхват на своите вили, е събирането и оползотворяването на боклука, който остава след работа и почивка.

Няма снимка

За начинаещи: В 4 стъпки - планирайте зеленчуци и плодове

Искам да си направя зеленчукова градинка в двора, но нямам опит. Как да започна - пита Ясен Димитров от Горна Баня Ако искате да намалите разходите си за закупуването на зеленчуци и плодове и в

Няма снимка

Обработка на почвата в зеленчуковата градина сега

Много по-лесно е, ако почвата е замръзнала Обръщането на почвата е дейност, която трябва да се свърши след почистването на растителните остатъци в градината.

Няма снимка

Лехите се подготвят, ако времето позволява

Улеснява се работата рано през пролетта Повечето градини вече са почистени от растителните остатъци. А любителите са обърнали почвата с права лопата.