Зеленчуци

Няма снимка

Едри клубени стават само с много вода

Почвата трябва да е достатъчно влажна и в дълбочина Напояването на картофите е един от факторите, който определят количеството и качеството на реколтата.

Няма снимка

Отглеждане на грах като втора култура

Отглеждане на грах като втора култура не е широко разпространена практика у нас. При създаване на подходящи условия обаче може да се отглежда. За целта изберете сорт,

Няма снимка

Краставичната мозайка напада и пипера

Краставична мозайка е вирусна болест, която при пипера води до силно скъсяване междувъзлията на растенията. Причинител е вирусът на краставичната мозайка.

Няма снимка

Време е да сеете зелен фасул

Зеленият фасул може да се отглежда като пролетна и като късна лятна култура. Ако искате да имате реколта през есента, до 20 юли трябва да приключите с лятното засяване.

Няма снимка

Как да се справите с маната по зелето

Мана по зелето е основна болест по културата и вреди през целия период от развитието й. При възрастните растения първите признаци на мана се наблюдават по-късно.

Няма снимка

Опазете зелето от неприятели

Зелевата култура се напада от много на брой вредители, сред които от неприятелите по-важни са бяла зелева пеперуда, зелева нощенка, зелев молец, листни въшки и листни бълхи,

Няма снимка

Белокрилката е напаст за всички зеленчуци

Пеперудите са активни през нощта Оранжерийната белокрилка е сред най-опасните вредители за зеленчуковите култури. Освен че напада различните видове, неприятелят развива много поколения през годината,

Няма снимка

Актуални грижи за зелето

Зелето е сред най-взискателните към влагата зеленчукови култури. За да се получат добре завити и качествени глави, то задължително трябва да се напоява.

Няма снимка

Каква е борбата при мана по пипера

* Спазвайте подходящо сеитбообращение. * Засявайте здрави и качествени семена. Ако използвате собствени семена, вземайте ги само от здрави растения. * Ако видите болни растения, унищожавайте ги.

Няма снимка

Актуални сега са вторите култури

Засадете късните зелеви, сейте зелен фасул * В началото на юни се засажда късният алабаш, късното зеле и карфиола. Прави се по схемата: 60-70 см между редовете и 50 см - вътре в реда.

Няма снимка

Мерки срещу картофения молец

. Засаждане на здрави картофи. . При съмнение от зараза, клубените се заравят на дълбочина 18-20 см. . Последното загърляне на растенията се прави с повече почва. . Редовно поливане на лехите. .

Няма снимка

Кубинската мана e най-опасната болест по краставиците

Дукена Жолева, агрометеоролог при НИМХ Кубинската мана напада зеленчуковите култури от семейство Тиковови (Cucurbitaceae); краставици, тиквички, тикви, дини, пъпеши.

Няма снимка

Картофеният молец е опасен неприятел

Картофеният молец вече е сериозен вредител и в любителските градини. Напада основно картофите, но се среща и по патладжан, домати, пипер и плевелни растения.

Няма снимка

Защо се махат плодчетата на краставиците

Резитбата на краставиците включва не само премахването на някои леторасли, но и на някои плодове. Трябва още с появата им да се откъсват изкривените или с друга повреда плодчета.

Няма снимка

Резитба на дребноплодни краставички

Има разлика в резитбата при различните сортове краставици. При дребноплодните, които за любителите представляват най-голям интерес от гледна точка на домашното консервиране. Как се реже? .

Няма снимка

Касисът е изключително полезен

Черното френско грозде, известно и като касис, е сред най-полезните плодове. Растението се развива успешно в цялата страна. Плодовете на касиса имат висока биологична стойност.

Няма снимка

Едногодишните плевели са най-срещаните

* Ранно пролетните поникват много рано и заплевеляват първите култури в зеленчуковата градина. Най-разпространени са: див овес, колендро, лепка, полски синап, видовете копривка и други.

Няма снимка

Резитба на краставици

Краставицата има дълго стъбло със сравнително едри листа. В пазвите на листата се образуват растежни пъпки, които веднага се развиват в странични стъблени разклонения, наричани често колтуци.

Полезни съвети
Няма снимка

5 основни катаклизми през лятото и как да защитим градината от тях

Защита от късни студове Под късни измръзвания се има предвид понижаване на температурата на въздуха под 0 градуса в район, където вече е стабилното топло време.

Няма снимка

Възможно е да има 100% успех срещу къртиците и сляпото куче

Това обещава читателят ни Ванко Бояджиев С рецептата си нашият редовен читател казва, че гарантира стопроцентов успех и срещу сляпо куче и язовци. Той е на 82 г.

Няма снимка

Може да водите и биологична борба със зелевата пеперуда

Няколко народни методи Рецепта 1: Смесете една чаша брашно и една чаша сол. Със сместа наръсете листата. Гъсениците поглъщат от сместа и загиват. Рецепта 2: Поръсете растенията с фин дървесен прах,

Няма снимка

Зелевата пеперуда е опасна цяло лято

Неприятелят нанася огромни вреди Зелевата пеперуда е сред основните неприятели по зелето, срещу който трябва да водите борба, за да може да опазите реколтата.