Овошки

Няма снимка

Мерки срещу червясването на орехите

. Когато ореховото дърво е много голямо, е трудно да се води химическа борба. Ако е по-малко, препоръчително е да се пръска. Ориентировъчно се дава третирането да е в края на юли - началото на

Няма снимка

Как да размножите лешниковия храст

Използват се едногодишни издънки, които остават на майчиното растение Лешникът е култура, която набира все повече почитатели и сред любителите овощари.

Няма снимка

Пръскане на дръвчетата сега

. Ябълковите и крушовите дървета, нападнати силно от струпясване, е препоръчително да се напръскат обилно с 5% разтвор карбамид или с 1,5% фолиарел N.

Няма снимка

Семеяд и червей червясват орехите

Червивостта на орехите се причинява от два неприятеля: орехов семеяд и ябълков плодов червей. Ореховият е малка пеперуда, с керемидено-кафяви предни крила и голямо жълтеникаво петно в средата.

Няма снимка

Смокинята е субтропична култура

. Основен фактор, който определя дали смокинята може да се отглежда, е топлината. Особено важно е времето през периода, когато зреят плодовете през лятото - от август до края на октомври,

Няма снимка

Защо смокините омекват и окапват

Смокинята у нас се отглежда като любителска култура. Разбира се, има информация за това как да се засаждат, какви грижи да се полагат за растенията, но малко се познават вредителите й.

Няма снимка

Сортове ябълки по срокове на зреене

Най-ранният е петровката Плододава предимно на къси клонки Виста Бела (Петровка) е сорт ябълка със средно едри плодове, здрава жълто-зелена кожица с виолетово-червен отенък и силен восъчен налеп.

Няма снимка

Защо загиват дръвчетата

За загиването на овощните дръвчета може да има различни причини. Много често обаче причината е в късното кафяво гниене, което напада почти всички овощни видове - и костилкови, и семкови.

Няма снимка

Актуално при дръвчетата

. След пълното опадване на листата на овощните дръвчета, градинарите могат да напръскат дръвчетата с бордолезов разтвор. Това третиране е подходящо за всички костилкови видове – череша, праскова,

Няма снимка

Санитарна резитба на дръвчетата се прави сега

Изрязват и се унищожават заразените клонки Овощните дръвчета се готвят за зимуване, но сега може да направите санитарна резитба. С нея ще улесните работата си при зимната резитба и ще подобрите

Няма снимка

Череши на 4-5 г. не дават плодове

Причините за липсата на плодове при черешите могат да са няколко. Най-вероятните две са: липса на подходящ опрашител; небалансирано торене - подхранване предимно с азотен тор,

Няма снимка

Пас Красан образува много едри плодове

Сортът е сред най- издръжливите Пас Красан е стар френски сорт. Получен е случайно от семеначе. Дървото е слаборастящо, образува малка прибрана корона. Встъпва рано в плододаване.

Няма снимка

Почистете раните по дръвчетата

След листопада градинарите трябва внимателно да прегледат овощните дървета. Добре е сега да се премахнат всички счупени и изсъхнали клони, както и такива повредени от вредители.

Няма снимка

Пръскане с карбамид

При някои овощни видове листопадът доста е напреднал. В този период задължително мероприятие, към което се насочва вниманието на овощарите, е третирането на дръвчетата с карбамид.

Няма снимка

Смолотечение по овошките

Смолотечението при костилковите видове – кайсия, праскова, череша, вишна, слива, се дължи на запушване на проводящите цеви. Появяването на смола по стъблото или клоните на дръвчето не е болест,

Няма снимка

Актуална растителна защита

. По време на листопада овощните дървета се пръскат с разтвор на карбамид. Прави се 5-7%-ов разтвор, т.е. в 10 литра вода се разтваря 500-700 грама карбамид. .

Няма снимка

Задължително варосайте

През есента задължително трябва да варосате стъблото на всички овощни дървета. Препоръчително е да се направи и на новозасадените фиданки. Това е предпазна мярка срещу температурните разлики през

Няма снимка

На какво може да се присажда мушмулата

Мушмулата, както и дюлята, е средно развито дръвче или храст, но с по-малки размери (от 3 до 4 м). Има много достойнства. Цъфти късно, затова почти не страда от пролетните застудявания.

Полезни съвети
Няма снимка

Дръвчето в саксия трябва да е на слънчево и защитено място

Подобно на други плодни дървета, ябълката обича да расте на слънце. За дръвчето в саксия, изберете слънчево място, което да е по-малко ветровито. През горещите летни дни го преместете на място,

Няма снимка

Минидръвче в саксия

* Отглеждането му е лесно Ако нямате голям двор или живеете в апартамент, но искате да отглеждате здравословна храна в близост, миниовошките са подходящи именно за това.

Няма снимка

Кивито страда от недостиг на храна

Въпрос: Миналата година купих киви, което много добре растеше. Но тази година още от пролетта листата му станаха червени и не расте нито с милиметър. Какво да правя?

Няма снимка

Присаждане на орех на прозорче в 5 стъпки

* Кората на подложката се отделя под формата на прозорче. * С обикновено ножче то се разширява, за да има луфт между него и кората на пъпката за присаждане.