Овошки

Няма снимка

Калеми се вземат от здраво дърво

Майчините растения, от които се вземат калеми за присаждане, трябва да се здрави и без признаци на вирусни заболявания. Сред лесно разпознаваемите симптомите на болни дръвчета са прекалено скъсени

Няма снимка

Събиране на калеми за присаждане

Зимата е най-подходящото време за събиране на калеми за пролетното присаждане. През януари времето е точно за целта, а в по-студените райони на страната може да се направи и през февруари.

Няма снимка

Зимната резитба е основна

Резитбата е една от най-важните грижи, които овощарите полагат за дръвчетата, които са засадили в градината. Чрез нея се влияе върху растежа, съответно се оформя короната на дръвчето,

Няма снимка

Скелетни разклонения на дръвчетата

Скелетните разклонения или клоните от втори разред имат същото предназначение, както скелетните клони — да осъществяват връзката между листата, плодовете и кореновата система.

Няма снимка

Снегът пази дръвчетата

Не снега, а липсата на такъв може да доведе до измръзване на някои растителни части. Затова постарайте се да задържите снежната покривка максимално дълго време в градината.

Няма снимка

Овощни дръвчета за планинските райони

Ябълката вирее в цялата страна Издържа на ниски температури В сравнение с повечето овощни видове ябълката се нуждае от по-малко топлина, а в периода на покой понася по-добре ниските температури.

Няма снимка

Принудителният покой е рисков

Принудителният покой при дръвчетата настъпва след задължителния. По време на принудителния покой дръвчетата стават уязвими на температурните условия. .

Няма снимка

Скелетните клони са различни при отделните видове

Скелетните клони или т. нар. клони от първи разряд са естествени разклонения на стъблото. По тях израства обрастващата дървесина и се образуват плодове.

Няма снимка

Дръвчетата имат три основни части

Овощните видове се състоят от три основни растителни органа — корен, стъбло и лист, а те включват още коренища, скелетни и полускелетни клони, обрастващи клончета и клонки, пъпки.

Няма снимка

Торете почвата, ако сте пропуснали

Разхвърля се оборски тор, фосфор и калий Ако по някаква причина през есента е пропуснато подхранването на почвата, съответно на културните растения, това може да се направи и през зимата.

Няма снимка

Грижи за новите ягоди

Има опасност от изтегляне на растенията Ако през миналия сезон сте засадили нови ягодови растения, преглеждайте от време на време лехата. Вследствие на дъжд, сняг и т.н.

Няма снимка

Овошките са в дълбок покой

В момента овощните дървета са дълбок покой. Дълбокият покой е периодът, когато дръвчетата не са във вегетация, т.е. спят. Той настъпва постепенно и е с определена продължителност,

Няма снимка

Зимна резитба на овошките

Започва от ябълки и круши Зимната резитба, която се прави при всички овощни дървета, стартира още през есента, след края на вегетацията им. Препоръчително е резитбата да започне от ябълковите и

Няма снимка

Прасковите са чувствителни

Прасковите, както повечето южни култури, като смокиня, киви и други, са по-чувствителни на ниски температури. Затова и овощният вид не е подходящ за отглеждане в някои райони на страната.

Няма снимка

Грижи за ягодоплодните видове

. Притъпква се почвата около засадените през есента ягоди. Ако има резки температурни промени, може да се изтеглят и розетките на растенията. . Засадените през есента малини се проверяват за

Няма снимка

Актуално при дръвчетата

. Продължава резитбата на ябълките и крушите в по-топлите райони на страната. . Преглеждат се подпорните конструкции, ако има видове, засадени при такава система на отглеждане. .

Няма снимка

Първи грижи за новозасадените дръвчета

Ако сте направили добро запасяващо торене, не е необходимо да се внасят макроторове. След третата година се препоръчва внасяне на 5-10 кг а.в. азот два пъти през вегетацията.

Няма снимка

На какво разстояние се засаждат дръвчета

Разстоянието на засаждане зависи от подложката, на която е присадено дрвчето, както и от начина, по който ще се формира. При свободно растяща корона и семенна подложка разстоянието от дръвче до

Полезни съвети
Няма снимка

Януарски съвети за градинарите

1. Градинарите, които отглеждат зимни сортове ябълки и ги съхраняват в хранилища, трябва да помнят, че през януари, при оптимални условия (температура 1-0 °C,

Няма снимка

Колко траят семената

Семената на различните зеленчукови култури запазват качествата различни време. Колко ориентировъчно издържат следните семена: . 1-2 години - пащърнак; . 2-3 - магданоз, копър, киселец; .

Няма снимка

Листните въшки се запазват като яйца

Срещат се по всички дръвчета * Прасковена листна въшка - зимува като яйце около пъпките на младите клони на прасковата. * Прашеста прасковено-тръстикова листна въшка - като яйце,

Няма снимка

Зимуващите неприятели по овошките

Кои от тях може да ограничите сега * Червеният овощен акар зимува като яйце по пукнатините на кората, около гънките на пъпките, в разклоненията на клоните и клонките и по кората на ствола.