Домашна ферма

Няма снимка

Почистете родилните сандъчета на зайците

Използвайте навлажнена четка С нея оберете наскубания от зайкинята пух и го изгорете. Почистете и терена около зайчарника. Пътеките до него също трябва да са чисти.

Няма снимка

Сортирайте яйцата

Иначе се понижават резултатите при ползване на инкубатор Ако не разчитате на мътачка, в инкубатора поставяйте еднакви по размер яйца. Големината им води до промени в режима на инкубация Когато

Няма снимка

Телето ще получи рахит

при недостиг на калций и фосфор От рахит заболяват телета при недостиг на калций и фосфор в организма на майката. Както и небалансираното хранене на бременната крава.

Няма снимка

Нуждата от вода на зайците зависи от много фактори

Недостигът ѝ крие риск за здравето им Ограничаването на водата на зайците води до патологични промени в кръвта, до сгъстяването й, нарушаване на терморегулацията.

Няма снимка

Стартерни смески за малки телета

Давайте ги на воля, но всекидневно като допълващи фуражи Специално за малки телета се произвеждат т.нар. стартерни смески, които съдържат 18% суров протеин.

Няма снимка

Коя кокошка е готова да мъти?

Изберете птица на над 8-месечна възраст Мътачката е кокошка с проявен майчински инстинкт. За да изберете истинска мътачка, ви трябва опит и наблюдателност.

Няма снимка

Премикс предпазва патета от възпаление на клоаката

Той съдържа витамини и микроелементи Патиците страдат от възпаление на клоаката, когато са налице следните прояви: наблюдава се "извадена навън" лигавица на клоаката върху нея.

Няма снимка

За мътене подбирайте по външни признаци

Слагайте средно големи яйца На какви условия трябва да отговарят яйцата за мътене? Те трябва да бъдат: 1) С нормална форма. Яйцето не трябва да е топкообразно, нито пък прекалено удължено.

Няма снимка

Успешна инкубация на гъши яйца с висока люпимост

Постига се при правилен температурен режим Тъй като гъшите яйца са по-тежки, през първите 4 дни в инкубатора им трябва повече топлина, отколкото на кокошите.

Няма снимка

Копитният гнилец се лекува трудно

Това предупреждават ветеринарни лекари Лечението на копитния гнилец е трудно и продължително и невинаги дава добър резултат. Използват се антибиотични спрейове: аламицин, нео каф, хиносептан и др.

Няма снимка

Без воднисти храни за кокошки и бройлери

Съдържание на смеските Изисквания за различна възраст: 4 До 21-дневна възраст - около 25% суров протеин и около 3000 ккал обменна енергия. 4 От 22-дневна до 28-дневна възраст - 20% суров протеин.

Няма снимка

Искате вкусно пъдпъдъче месо?

Угояването става за 4-5 седмици Преди да стигнете обаче до угояване на пъдпъдъците, трябва успешно да отгледате малките пилета до 20-дневна възраст. Количеството на храната през първите 3 седмици не

Няма снимка

Приучете новоизлюпените пъдпъдъчета да пият вода

До 3-седмична възраст трябва да е преварена Веднага след излюпването на пъдпъдъчетата трябва да им се даде вода със стайна температура като в нея се добавя калиев перманганат (водата трябва да е с

Няма снимка

Кравата има нужда от сол

Тя подобрява вкуса на фуража Минералните вещества участват на практика във всички процеси на организма, затова те са толкова важни за здравето на едрия рогат добитък.

Няма снимка

Ако млякото на кравата се пресича

Има проблеми с вимето - скрит мастит Съветът на специалиста е да се прилагат шриц канюли с клавунор, норомаст или мастиджет. Поставят се в млечния канал на цицките след издояване на млякото

Няма снимка

Не купувайте крава с деформирано виме

При високомлечното то е голямо и добре оформено Вимето на кравите е разделено на лява и дясна половина, а те от своя страна се делят на предна и задна част или общо вимето има 4 дяла.

Няма снимка

Когато зайци и птици са заедно

Има огромен риск от кокцидиоза Всяка пролет напомняме: Не отглеждайте зайци и кокошки в едно помещение! А това е честа практика по селата. А причината е основателна - има огромен риск за взаимно

Няма снимка

Фурункулозата е трудно лечима

Ветеринарна помощ при циреи по вимето на козата Причината за появата на циреи най-често е фурункулозапо вимето Възможно е циреите ту да се появяват, ту да изчезват сами.

Полезни съвети
Няма снимка

Зайците преминават от сено на зелена трева

Тя непременно трябва да е завехнала!Стопаните трябва да са много внимателни през пролетта, когато започнат да заменят сеното на зайците си с прясна зелена трева.

Няма снимка

Млекозаместителят - само добре разтворен

За изкуствено изхранване на агнета в домашни условия можете да си направите следния млекозаместител: в 1 л прясно издоено краве мляко се размесва захарен разтвор от 1 супена лъжица захар,

Няма снимка

Контролирайте първото забозаване на агнетата

Коластрата е жизненоважна Облекчете първото забозаване на агнето, като почистите вимето на майка му. Това лесно ще направите, като издоите малко мляко от всяка цицка.

Няма снимка

Помогнете на първескинята да приеме агнето си

Ако овцата, която не приема агнето си, е първескиня, оправете отношенията им, а не минавайте веднага на изкуствено хранене. Защото: агнето ще расте по-здраво и по-добре с майчино мляко; млякото,