Пчеларство

Няма снимка

Има няколко основни стратегии в борбата срещу упорития акар

Първото нещо, което трябва да направи всеки пчелар при пролетния преглед, е наблюдаване на нивото на опаразитеност на пчелното семейство, съветва доц.

Няма снимка

Кога пчелите убиват придадената майка

При пролетния преглед пчеларят трябва да провери дали няма заложени маточници от пчелите. Ако е така трябва да се унищожат. Не се ли премахнат маточниците,

Няма снимка

Лечебно опушване с билки+лекарства срещу акара вароа

В пушалката има сух див пелин и една таблетка plantabul 5 грама, който съдържа 98% стрък мащерка, и етерично масло тимол 2%, препоръчват пчелари в youtube.com.

Няма снимка

Ако се открие гърбаво пило

Наличие на т.нар. гърбаво пило показва, че тя е много стара или има други недостатъци и трябва да се смени или семейството да се придаде към друго, напомнят от pchelata.com.

Няма снимка

От голямо значение е затоплянето на кошера да е отгоре

Много добри резултати, особено при по-слабите семейства, се получават, ако междурамията се покрият с летвички /рейки/, дълги колкото горните летви на рамките и широки 11 мм, препоръчват на pchelata.

Няма снимка

Пчелите и пестицидите е темата на семинар на 27 март в Русе

Тази сериозна тема за предстоящата пролет ще обсъждат на 27 март в град Русе Националната служба за съвети в земеделието и Аграрен университет - Пловдив.

Няма снимка

Отслабването на пчелните семейства понякога е опасно

През март се наблюдава отслабване на пчелните семейства. Причината е умирането на голяма част от презимувалите пчели, а новоизлюпените не са достатъчно, за да компенсират загубата, напомня pchelata.

Няма снимка

Пудрата захар не е подходяща срещу акара вароа

Преди години пудрата захар е препоръчвана като добър продукт за третиране на вароатоза. За съжаление никога не са представяни резултати от систематични опити.

Няма снимка

Лечението на пчелите от акари става по три начина

Много начинаещи пчелари не знаят как да третират пчелите против паразити. Без това знание е трудно да се поддържа здравето на пчелното семейство в кошера.

Няма снимка

Не пестете от лентичките против кърлежи! Акарът става резистентен при ниски дози

Най-често допусканите грешки нчеларите с по-малък опит е, че, като третират с варостоп с по 1-2 лентички или с варотом с по една лентичка силни семейства, кърлежите не умират.

Няма снимка

При лечение на пилото, приготвяйте лечебен сироп

Напомняме ви, че тя трябва да съдържа разрешените за употреба медикаменти в ЕС.0 Варостоп - срещу вароатоза.0 Екостоп - биологичен продукт - срещу вароатоза.0 Нозестат - срещу нозематоза.

Няма снимка

Проверете семействата за ларви и какавиди и имат ли храна

При прегледа на пчелните семейства проверете дали пчелите са опаразитени. За целта трябва да изчовъркате с клечка по няколко килийки с търтеево или изостанало по края на питите неизлюпено

Няма снимка

Пчелари търсят отговори на проблеми от практиката

Читателски въпроси получават отговори от специалисти на nbps.press.bg: 1. Каква може да е причината да има умрели и умиращи само търтеи на 5-6 м пред кошерите?

Няма снимка

Уменията на пчелите-разузнавачки

Има много изследвания, които с голяма убедителност показват връзката между начина на движения на пчелата-разузнавачка по време на т. нар. танц и източника на храна,

Няма снимка

Мъртвата майка "живее" още две години

Ролята на живата пчелна майка в живота на семейството е добре известна. По-малко сред пчеларската общественост се знае за отражението на умрялата пчелна майка върху организацията и поведението на

Няма снимка

Докато настъпи пролетта, пчелното семейство вече се е увеличило

То би трябвало да е отгледало поне една пълна серия пило до този момент, информира beesnatural.com. Младите пчели са готови за полет с разцъфването на първите цветчета.

Няма снимка

За какво пчеларите ще получават по 6,4 млн. лв. годишно

В петата НПП за периода 2020-2022 г. има много нови дейности, които ще бъдат финансирани. Вече е одобрена петата Национална програма по пчеларство за периода (НПП) 2020-2022 г.

Няма снимка

Одобрена е националната програма по пчеларство за 2020-2022 г.

Ще има пари за нови дейности Министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов одобри петата национална програма по пчеларство за периода 2020-2022 г. Тя е бюджет от 6 400 000 лв.