Пчеларство

Няма снимка

Какво предизвиква самосмяна на майката от пчелите

Самосмяната се случва когато пчелата майка е оста­ряла, болна или с някои други дефекти. Нарича се тиха смяна защото се извършва от пчелите, без намесата на пчеларя, напомнят от beehoney-bg.eu.

Няма снимка

Кои фактори предизвикват роене

За появата на роево състояние или инстинкт за роене трябва да са налице някои условия: 1) в пчелното семейство има голямо количество запечатано пило; 2) има много малко или изобщо да няма открито

Няма снимка

Внимание! Роенето е полезно за пчелите, но не и за пчеларя

Роенето не е самоцелно занимание на пчелите, а вроден инстинкт за размножаване. При него се увеличава броят на пчелните семейства и те се разселват в други райони.

Няма снимка

Ако около пчелина има рапица, внимавайте!

След прецъфтяването на рапицата пчелите изпадат в роене. Добре е малко преди прецъфтяването да направите отводки, по този начин отнемате от силата на пчелните семейства, съветват от to-bee.blogspot.

Няма снимка

Въпреки че е май, подхранвайте пчелите, макар да предстои акациевата паша!

През май месец пчелите се развиват много активно, поради което имат нужда от храна. Ако времето е лошо и не могат да излизат, въпреки обилния цъфтеж, трябва да се извършва подхранване - особено ако

Няма снимка

Споделен опит: Хващане на рой пчели в кошер

"Беше тих следобед, в който разпускахме на вилата. В този ден обаче пчелите не мислеха така, беше ден за роене. Всички кошери гъмжат от пчели. Обаче сутринта ние решихме да проведем един експеримент.

Няма снимка

Семинар на НССЗ събира пчелари в Добричкото село Прилеп на 20 май

 „Различното пчеларстване - традиция и бизнес“ е темата на семинар на   Национална служба за съвети в земеделието (ТОО - Добрич), който ще се проведе на 20 май, понеделник, в медена къща „Михови“.

Няма снимка

Осигурете вентилация при транспорт на кошерите

Кошерите трябва добре да се затворят, за да не излизат пчелите навън. При пътуването е необходима интензивна обмяна на въздуха, за да не се задушат пчелите и пилото.

Няма снимка

Подготовка за подвижното пчеларство

Да припомним кои са основните цели на подвижното пчеларство: 0 рационално използване на наличната медоносна растителност; 0 събиране на повече нектар по време на главната паша,

Няма снимка

При добра паша, усилете вентилацията в кошерите

За целта спуснете дъната и отворите допълнителни входове. А за по-бързото изпаряване на водата от нектара пчелите вентилират усилено с крила. Те застават на входа на кошера,

Няма снимка

Формуляри на уведомителни писма получиха земеделците в Пазарджик

В Пазарджик формуляри на уведомителни писма са получили всички земеделски стопани. Те са длъжни да известяват собствениците на близките пчелини три дни преди да започнат третиране с препарати за

Няма снимка

От качеството на майката зависи всичко

Не само количеството, но и качеството на меда. Търсенето на качествени пчелни майки е огромно. Защото, дори хоби-пчеларите знаят, че от качеството на майката зависи количеството и качеството на меда.

Няма снимка

Майката излиза да се опложда в тихо, топло и слънчево време

Резервоарчето семенник на майката може да се напълни от едно излизане. Но може и от няколко и това й стига до края на живота й. А тя снася хиляди яйца - по 200000 на година.

Няма снимка

Майките се оплождат в оплодния пункт

Изискванията са нуклеусовият парк да е отдалечен от населени места и от други кошери. В близост са само кошерите с бащини семейства, които произвеждат търтеите.

Няма снимка

Направете преценка на пчелните майки

както по тяхната яйценосна дейност, така и по външния им вид Първо, напомняме, че всички майки, които навлизат в трета стопанска година, е добре да бъдат подменени.

Няма снимка

Последни третирания срещу вароатозата

Правят се в началото на май. Ако дотогава не са приключени, извършват се и профилактичните подхранвания срещу гнилецови заболявания Настъпи ли обилният цъфтеж, т.е.

Няма снимка

Не струпвайте много кошери на едно място

Разпределете ги на групи от 30 до 50 броя Правилото е всяка група кошери трябва да е отдалечена на около 1-2 км от другата. Правилното разположение на кошерите зависи от: * площта на културата; *

Няма снимка

Порожанов: Пострадалите пчелари ще получат индивидуална помощ de minimis

Пострадалите пчелари ще получат обезщетените под формата на индивидуална помощ de minimis. Компенсация ще има за всички, чиито документи са окомплектовани – подадена жалба,